1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Bosnia ja Hertsegovina näkyy jalkapallon MM-kisojen aikana Närpiön katukuvassa

Bosnia ja Hertsegovinan selviytyminen jalkapallon MM-lopputurnaukseen on iso asia Pohjanmaan bosnialaislähtöisille. Heitä asuu Närpiön seudulla arviolta jopa tuhat. Amer Čehobašić matkustaa Brasiliaan seuraamaan Argentiinan ja Bosnia ja Hertsegovinan välistä peliä. Samaan aikaan Närpiössä keräännytään televisioiden ääreen.

urheilu
Amer Čehobašić, Bosnia ja Hertsegovina fanaatikko.
Amer Čehobašić kannattaa Bosnia ja Hertsegovinaa.Samuel Aghar/Yle

23-vuotias Amer Čehobašić muutti Närpiöön perheensä kanssa Jugoslavian hajoamissotien jaloista vuonna 1995. Pohjanmaan rannikkoseudulle on kehittynyt vireä, jopa tuhannen bosnialaislähtöisen yhteisö.

Bosnia ja Hertsegovinan selviytyminen jalkapallon MM-lopputurnaukseen on heille merkittävä asia.

– Se on meille iso asia. Bosnian sodasta on niin vähän aikaa, että kaikki muistamme sen. Silloin kuoli paljon ihmisiä. Balkanin tämän keväiset tulvat olivat myös meille vaikea asia. Kun ensimmäinen jalkapallon MM-pelimme Argentiinaa vastaan alkaa, voimme unohtaa vaikeudet hetkeksi, Amer Čehobašić pohtii.

Ilman paineita

Amer Čehobašić matkustaa Brasiliaan seuraamaan Bosnia ja Hertsegovinan avausottelua. Hän uskoo, että paikalla on runsaasti bosnialaisia.

– Uskoisin että jopa 5000 saattaa matkustaa Brasiliaan Australiasta, USA:sta ja Euroopasta. Lisäksi kaikki Pohjanmaan bosnialaiset kerääntyvät televisioiden ääreen pelin aikaan, Čehobašić nauraa.

Bosnia ja Hertsegovinan kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Argentiinan lisäksi Nigeria ja Iran. Amer Čehobašić uskoo, että hänen suosikkimaansa voi pelata ilman paineita ja päästä pitkälle.

– Mielestäni meillä ei ole paineita ja siksi voimme pelata vapautuneesti. Argentiina on pahin ja tasapelikin olisi hyvä tulos siitä pelistä. Nigeria on suurin piirtein meidän tasoinen joukkue ja toivon voittoa. Iran meidän on sitten voitettava, Amer Čehobašić laskee.

Lue seuraavaksi