Hiturassa pölisi silkka hiekka – terveyshaitat vähäisiä

Hituran lähialueen asukkaita haitannut pöly on osoittautunut varsin vaarattomaksi. Tutkimusten mukaan kyseessä oli käytännössä erittäinen hienojakoinen hiekka.

Kotimaa
Nivalassa Hituran kaivoksen rikastusaltailta tuulen mukana nouseva pöly on hienojakoista kivipölyä.
Nivalassa Hituran kaivoksen rikastusaltailta tuulen mukana nouseva pöly on hienojakoista kivipölyä.Yle / Kati Teirikko

Nivalan Hituran kaivoksen lähiseudulta otettujen ilmanäytteiden loputkin tutkimukset ovat valmistuneet. Ilman kokonaispölymäärä on ollut korkea sekä rikastushiekka-alueella että lähialueella. Pöly on kuitenkin ollut käytännössä pelkkää hyvin hienojakoista hiekkaa.

Esimerkiksi asbestikuitujen määrä oli alhainen. Myös mineraalipitoisuudet olivat niin alhaisia, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa.

Pöly on ärsyttänyt hengitystä ja silmiä, mutta pitkäaikaisvaikutuksia sillä ei pitäisi olla. Terveysuhkiin vaaditaan huomattavasti pidempi altistuminen:

– Kyse ei ole päivistä tai viikoista. Ja pitää muistaa, että näidenkään viikkojen aikana altistuminen ei ollut jatkuvaa, vaan ajoittaista, muistuttaa ympäristöterveydenhuollon johtaja Meeri Rinta-Jouppi

Terveysvalvonnan mukaan kroonista hengitystiesairautta potevien oireilu on kuitenkin voinut lisääntyä, samoin sydän- ja verisuonisairauksia sairastavien.

Tilanne nyt hallinnassa

Nivalan Hituran kaivoksen lähiseudulla kärsittiin useiden viikkojen ajan siitä, että tuuli pöllytti kuivumaan päässeiden rikastusaltaiden hiekkaa ympäristöön. Asukkaita kehotettiin välttämään ulkoilua pahimpina aikoina.

Terveysvalvonnan mukaan kaivoksen tekemät toimenpiteet ovat auttaneet ja ongelma on selätetty. Vesialtaiden vedenpintaa nostettiin ja niiden ulkopuolelle jäävät alueet kalkittiin. Hiekan pintaan levitetty kalkkimaitoseos muodostaa kovan kuoren, mikä estää pölyämisen. Myös sateet auttoivat lopettamaan pahimman vaiheen.

Ympäristöviranomaiset muistuttavatkin, että pölyäminen on tärkeää pitää hallinnassa jatkossa.