1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi tutkimus vahvistaa: Lika ja pöpöt suojaavat lasta allergioilta ja astmalta

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olennaista on, että altistuminen tapahtuu ensimmäisen elinvuoden aikana. Havainnot tukevat hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, kuten allergioita ja astmaa.

Ulkomaat
Pieni lapsi leikkii hiekalla leikkipuistossa.
Ritva Tarkki / Yle

Pikkulapset saattavat säästyä allergioilta ja astmalta, jos he altistuvat monipuolisesti erilaisille bakteereille, eläinhilseelle ja muille allergeeneille. Olennaista on, että altistuminen tapahtuu ensimmäisen elinvuoden aikana. Myöhemmin lapsuudessa altistus saattaa päinvastoin lisätä sairastumisvaaraa.

Tulokset perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 500 kaupunkilaislasta seurattiin syntymästä 3-vuotiaaksi. Tutkijat keräsivät lasten kodeista allergeeninäytteitä, minkä lisäksi lapsille tehtiin allergia- ja astmatestejä.

Kun tutkijat yhdistivät mittausten tulokset, he havaitsivat allergiat ja astmaan viittaavan hengitysvinkunan harvinaisemmaksi lapsilla, jotka alle vuoden ikäisinä olivat altistuneet muun muassa kissan hilseelle sekä torakoiden jätöksille. Sama havaittiin niissä kodeissa, joiden pölynäytteistä tutkittiin myös bakteerien kirjoa ja määrää. Mitä monipuolisemmin bakteereja kodin pölyssä oli, sitä epätodennäköisemmin lapsi sairastui.

Havainnot tukevat hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, kuten allergioita ja astmaa. Heikko hygienia ja huonot asuinolot voivat kuitenkin myös altistaa monille sairauksille.

Tulokset julkaistiin Journal of Allergy and Clinical Immunology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi