1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Aivotärähdys näkyy myös verinäytteissä

Verikokeita voidaan käyttää määrittämään aivotärähdyksen vaikutuksia nykyistä tarkemmin, jos tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa.

Ulkomaat
Verta koeputkisssa.
Yle

Verinäytteestä mitattavat merkkiaineet saattavat kertoa, kuinka akuutti aivotärähdys on ja mahdollisesti, kuinka pitkään vammaa olisi hyvä varoa, kertoo ruotsalaistutkimus. Ammattilaisjääkiekkoilijoilla tehty havainto voi auttaa määrittämään, milloin pelaajan on turvallista palata kaukaloon.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan aivotärähdyksen saaneiden veressä on tavallista enemmän etenkin kahta merkkiainetta: tau-proteiinia, joka kertoo hermosolujen aksonivauriosta sekä S-100B-proteiinia, joka liittyy astrosyytti-hermotukisolujen vaurioihin. Pitoisuudet ovat suurimmillaan heti aivotärähdyksen jälkeen ja pienenevät vähitellen.

Kyseiset merkkiaineet on yhdistetty vakaviin aivovaurioihin, mutta niiden merkitys aivotärähdysten ja lievempien aivovammojen diagnosoinnissa on ollut epäselvä. Jos nyt julkaistut tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa ja merkkiaineiden pitoisuudet todella kuvastavat aivotärähdyksen jälkeisiä vammoja, verikokeita voidaan käyttää määrittämään aivotärähdyksen vaikutuksia nykyistä tarkemmin.

Ruotsalaisten tutkimukseen osallistui 288 Ruotsin jääkiekkoliigassa pelaavaa ammattilaisjääkiekkoilijaa, joista 47:ltä kerättiin verikokeet ennen kauden alkua. Heistä 35 sai aivotärähdyksen ja heistä 28:lta otettiin toistuvia verikokeita aivotärähdyksen jälkeen.

Tulokset julkaistiin Jama Neurology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi