1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Kim Jong-un antoi meteorologeille julkisen läksytyksen Pohjois-Koreassa

Kimin mukaan maan sääpalvelu on tuottanut useita virheellisiä ennusteita, koska laitoksen tekemät meteorologiset havainnot eivät ole "moderneja ja tieteellisiä".

Pohjois-Korean valtion uutistoimiston välittämässä kuvassa Kim Jong-un tapaa meteorologeja Pyongyangissa tiistaina. Kuva: KCNA / AFP

Pohjois-Korean sääpalvelun meteorologit ovat joutuneet maan johtajan Kim Jong-unin harvinaisen julkisen arvostelun kohteeksi, kertoo Pohjois-Korean työväenpuolueen sanomalehti Rodong Sinmun. Myös valtion televisio esitti Kimin kommentit.

Kim Jong-un arvosteli Pohjois-Korean sääpalvelun tekemiä sääennusteita "kenttäopastusvierailunsa" aikana. Kimin mukaan sääpalvelu on tuottanut useita virheellisiä ennusteita, koska laitoksen tekemät meteorologiset havainnot eivät ole "moderneja ja tieteellisiä".

Kimin mukaan ihmisten henkiä ja omaisuutta on mahdollista suojella epätavallisten sääilmiöiden aiheuttamilta onnettomuuksilta vain silloin, kun sääennusteet on tehty oikein.

Kim totesi, että sääpalvelun on välttämätöntä parantaa työtään, jotta se voi selittää tieteellisesti sääolosuhteita sekä tarjota hyvissä ajoin paikkansa pitäviä sääennusteita kansallisen talouden eri sektoreiden käyttöön.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Kim Jong-un kritisoi viranomaisia erittäin harvoin kenttävierailujensa aikana. Viimeksi Kim arvosteli vierailukohdettaan toukokuussa 2012, kun hän oli pettynyt maan pääkaupungissa Pjongjangissa sijaitsevaan teemapuistoon.