Roaming-hinnat laskevat EU-alueella – nettiin puolet halvemmalla kuin ennen

Matkapuhelimien roaming- eli verkkovierailumaksut laskevat heinäkuussa, kun viranomaisten määrittelemät enimmäishinnat EU:n alueella tulevat käyttöön. Datan käyttö matkapuhelimella tai tabletilla on heinäkuusta lähtien jopa puolet halvempaa kuin ennen. Puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen halpenee muutamalla sentillä minuutilta.

talous
Pikaviestipalvelujen kuvakkeita älypuhelimen näytöllä.
Tiina Jutila / Yle

EU määrää kattohinnat ulkomaan verkossa soitetuille ja vastaanotetuille puheluille, lähetetyille tekstiviesteille ja siirretylle mobiilidatalle 1. heinäkuuta voimaan tulevalla verkkovierailuasetuksella. Suurin pudotus on tulossa datansiirtomaksuihin.

DNA ja Sonera muuttavat hintojaan 1. heinäkuuta. Molemmilla operaattoreilla tiedonsiirron hinta useimmissa Euroopan maissa laskee asetuksen vaatimalle tasolle eli 0,248 euroon megatavulta.

Elisa ottaa uudet EU-asetuksen mukaiset hinnat käyttöön 19. kesäkuuta. Elisan ja Saunalahden liittymillä tiedonsiirto useimmissa Euroopan maissa ja Venäjällä maksaa jatkossa 2,99 euroa alkavaa 50 megatavua kohden.

Operaattorien mukaan muutoksella ei ole vaikutusta liittymien hintoihin kotimaassa.

Elisa laskee puhelu-, viesti- ja datahinnoitteluaan myös muualla kuin Euroopassa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kohdalla mobiilidatan hinta laskee 11,16 eurosta 0,29 euroon megatavulta.

Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoo suuren kerta-alennuksen syyksi sen, että Yhdysvaltoja koskevan hinnan päivitys oli laahannut jäljessä. Virkin mukaan Elisa on myös sopinut aiempaa halvempia yhdysliikennehintoja.

Puhelumaksuissa EU-asetuksen tuoma hinnanalennus ei ole niin tuntuva kuin tiedonsiirrossa. Ulkomailta Suomeen soitettujen puhelujen minuuttihinta laskee 30 sentistä 24 senttiin per minuutti. Ulkomailla vastaanotettu puhelu maksaa heinäkuussa aiemman 9 sentin sijasta 6 senttiä per minuutti.

Uusi muutos edessä 2015

Seuraava EU:n vaatima hintaremontti odottaa joulukuussa 2015, jolloin roaming-maksujen kiellon on määrä tulla voimaan. Europarlamentti päätti asiasta huhtikuun alussa. Päätös tarvitsee vielä EU:n ministerineuvoston hyväksynnän.

Roaming-maksujen poisto tekisi puheluista ja datansiirrosta saman hintaisia kotimaassa ja ulkomailla. Suomalaisille se tarkoittaisi halvempia hintoja ulkomailla, mutta samalla kotimaan hinnat nousisivat.

Roaming-maksujen poiston vuoksi EU-maiden operaattoreiden pitäisi yhdenmukaistaa hintojaan. Elisan Jan Virkin mukaan se tarkoittaisi liittymien hintojen nousua kotimaassa. Hän ei kuitenkaan halua ennakoida, miten suuria hinnankorotukset olisivat.

Huhtikuussa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen arvioi Ylelle, että roaming-maksujen poisto voisi nostaa kotimaisten liittymien hintoja jopa kymmeniä prosentteja.

Väisäsen mukaan muutos tarkoittaisi myös siirtymistä rajoittamattoman mobiilidatan liittymistä malliin, jossa hinta perustuisi siirretyn datan määrään.

Lähde: Kuningaskuluttaja