1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heikki Hursti: Poliitikoilla ei ole halua ratkaista köyhien ongelmia

Taantuma ajaa talousahdinkoon joutuneita ihmisiä hakemaan apua. Helsingin Kallion leipäjono jatkaa tasaisesti kasvuaan. Myös Vantaan seurakuntien diakonia-avustusten määrärahat ovat loppumassa. Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön toiminnanjohtaja Heikki Hursti epäilee, että poliitikot eivät edes halua auttaa köyhiä.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä jonottamassa ruokaa. Leipäpusseja etualalla.
Vilkkaimpina päiviä leipäjonossa seisoo yli kolmetuhatta ihmistä. Yle

Kallion leipäjonossa jaetaan joka viikko kahtena päivän ruokaa ja kolmena päivänä vaatteita.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön toiminnanjohtajan Heikki Hurstin mukaan asiakasmäärä on ollut pitkään tasaisessa kasvussa. Vilkkaimpina päiviä leipäjonossa seisoo yli kolmetuhatta ihmistä.

- Ruuan hinta on noussut kovasti. Kun uutta väkeä on tullut, niin sieltä on kuulunut, että nyt on työt alta pois ja on pakko lähteä hakemaan apua, kun rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat korkealla ja kaikki muutkin maksut ovat nousseet, paitsi ihmisten peruspäivärahat ja eläkkeet. Kyllä siinä ostovoimaa jää vähemmän kuin aiemmin, Hursti sanoo.

Kallion ruuanjakelupisteessä käy yhä enemmän eläkeläisiä, joita on yli puolet leipäjonon asiakkaista. Myös lapsiperheiden määrä on kasvanut.

- Uskon, että sama kehitys jatkuu. Ainakaan tämän päivän poliitikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan tätä ongelmaa, ja saattaa olla, että heillä ei ole haluakaan siihen, Hursti toteaa.

Vantaan seurakuntien köyhien avustusrahat loppumaisillaan

Köyhyyden lisääntyminen on selvästi havaittavissa myös Vantaalla, sillä seurakunnat joutuvat tuplaamaan diakonia-apuun tarkoitetut määrärahat.

Diakonia-avustuksia myönnetään taloudelliseen ahdinkoon ajautuneille ihmisille. Taustalla voivat olla muun muassa parisuhteen päättymisestä seuranneet talousongelmat tai sairaudet.

- Nuoret eivät saa töitä, jotta voisivat hoitaa opintolainansa. Uhkana on myös asunnottomuus Vantaan vaikeassa asuntotilanteessa. Pitkään pienillä tuloilla eläminen on haavoittuva tilanne, jos tulee sairautta, kriisiä tai työttömyyttä, sanoo diakoniasihteeri Eija Miettinen Vantaan seurakuntayhtymästä.

Vantaan seurakunnat ovat varanneet kotimaisiin kriisiavustuksiin lähes 40 000 euroa, josta on enää 7500 euroa jäljellä.

Yhteinen kirkkoneuvosto on esittänyt, että kirkkovaltuusto myöntäisi kriisiavustuksiin vielä 30 000 euroa lisää.

Lue seuraavaksi