Hyppää sisältöön

Luonnonkukkien päivänä kukkaretkillä kuljetaan ympäri Suomea

Sunnuntaina vietetään Luonnonkukkien päivää ja eri puolilla Suomea järjestetään lähes sata maksutonta kukkaretkeä. Kainuussa kukkaretkelle pääsee neljässä kohteessa. Tämän vuoden teemalajiksi on valittu valkolehdokki.

Kuva: sll.fi

Sunnuntai 15. kesäkuuta on yhteispohjoismainen Luonnonkukkapäivä (siirryt toiseen palveluun). Päivää vietetään kaikissa Pohjoismaissa. Idean isäntämaa on Tanska, jossa luonnonkukkia on juhlistettu jo vuodesta 1988. Suomeen Luonnonkukkien päivä rantautui vuonna 2003.

Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Eri puolilla Suomea järjestetään maksuttomia, opastettuja retkiä (siirryt toiseen palveluun), joilla on mahdollisuus tehdä parempaa tuttavuutta luonnonkukkien kanssa.

Luonnonkukkien päivän retket ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei toisin mainita. Retkelle varustaudutaan säänmukaisella retkivaatetuksella ja maastoon soveltuvilla jalkineilla.

Eri lajit sulassa sovussa. Kuva: Kata Laurikainen / Yle

Kainuussa järjestetään neljä luonnonkukkaretkeä.

Kajaanissa Karolineburgin alueelle jokivarressa opastaa Kimmo Kumpulainen. Kuhmossa luonnonkukkiin ja villiyrttien käyttöön opastavat yksityisessä pihapiirissä biologi Outi Iso-Kääntä ja keruutuotetarkastaja Mari Heikura. Sotkamossa kohteena on Hiukan maasto ja oppaana toimii Alpo Komulainen. Hyrynsalmella kierretään kylänraittia ja pientareita Riitta Nykäsen opastuksella.

Teemalajina valkolehdokki

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivän (siirryt toiseen palveluun) teemalajiksi on valittu hohtavan valkoinen ja voimakkaasti tuoksuva valkolehdokki. Valkolehdokki kasvaa lähes koko Suomessa, lukuun ottamatta Metsä- ja Tunturi-Lappia.

Valkolehdokki ei ole valtakunnallisesti uhanalainen, mutta alueellisesti uhanalainen Koillismaalla, ja monin paikoin harvinaistunut. Se on rauhoitettu koko Suomessa.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallituksen Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto sekä Luonto-Liitto.

Päivitetty 13.6. kello 09.38: Lisätty tietoa teemapäivän historiasta.