Jalkapallo ja politiikka ovat aina olleet tiivis pari

Historia tietää kertoa, että politiikka on kuulunut jalkapallon MM-kisoihin alusta alkaen. Jari Ekberg on turkulainen äidinkielen lehtori, joka on tehnyt kattavan tietokirjan Kuin taivasta koskettaisi. Teos käsittelee hyvin seikkaperäisesti jokaiset kisat vuodesta 1930 vuoteen 2010.

urheilu

– Nykyään puhutaan siitä, että urheilua ja politiikkaa ei pitäisi sotkea keskenään. 30-luku on hyvä esimerkki siitä, että ainahan ne ovat olleet aika tiiviissä yhteydessä, kertoo jalkapallon MM-kisoista tietokirjan kirjoittanut Jari Ekberg.

Esimerkiksi Italiassa Mussolini käytti jalkapalloa hyvin vahvasti poliittiseen propagandaan. Sillä oli iso merkitys myös Saksassa Hitlerin valtakaudella.

Tämä on yksi todiste Mussolinin viestistä. En sitten tiedä miten olisi käynyt, jos Italia olisi hävinnyt.

Jari Ekberg

Sitkeässä pysyy myös huhu vuodelta 1938, jossa Mussolini olisi sanonut mustapaitaisille Italian pelaajille: voitto tai kuolema.

– En tiedä, onko se viesti totta, mutta sellaista tarinaa vielä kerrotaan. Se on joskus ollut vielä hurjempaakin kuin nykyään, jatkaa Ekberg.

Italia voitti Unkarin vuoden 1938 loppuottelussa. Tarina kertoo, että unkarilaiset olisivat todenneet ihmishenkien pelastuneen Unkarin häviön myötä.

– Tämä on yksi todiste Mussolinin viestistä. En sitten tiedä, miten olisi käynyt, jos Italia olisi hävinnyt, Ekberg pohtii.

Vuoden 1970 MM-kisojen karsinnat laukaisivat pitkään kestäneet jännitteet Hondurasin ja El Salvadorin välillä. Jalkapallosodaksi kutsuttu sota kesti viisi päivää. Sodassa kuoli tuhansia ihmisiä.

"Sikäläinen Hiroshima"

Tänä vuonna kisoja isännöi jalkapallon kuningasmaa Brasilia.

Maalla on edessään paineita, sillä viimeksi isännöidessään kisoja se kärsi karmivan tappion. Loppuottelussa vuonna 1950 nähtiin vastakkain Brasilia ja Uruguay.

– Pieni maa Uruguay tuli ja voitti suuren ja mahtavan Brasilian sen kotikentällä. Brasilian mestaruuden piti olla läpihuutojuttu. Sitä voidaan pitää yhtenä urheiluhistorian suurimmista yllätyksistä, ja se oli Brasilialle todellinen maansuru. Sitä on verrattu sikäläiseen Hiroshimaan. Se näkyy tämänkin kesän kisoissa ylimääräisenä latauksena, kertoo Ekberg.

Kuuntele Jari Ekbergin haastattelu kokonaisuudessaan kuvasta.