YK:n erityisedustaja: Somalian kehitys vaarassa kansainvälisen yhteisön mielenkiinnon laskiessa

YK:n lisäksi monet kansalaisjärjestöt ovat raportoineet ongelmista ja toiminnan mahdollisesta lopettamisesta jo tulevina kuukausina.

Ulkomaat

YK:n Somalian-erityisedustaja Nicholas Kay varoitti Brysselissä antamassaan haastattelussa Somalian kehityksen olevan vaarassa, jos kansainvälinen yhteisö menettää kiinnostuksensa maan tukemiseen. Uhkina ovat niin nälänhätä kuin poliittisen tilanteen rappeutuminen.

Kayn lausunto jatkaa YK:n sekä useiden muiden kansainvälisten kansalaisjärjestöjen viimeaikaisten tiedonantojen linjaa. Näissä varoitetaan Somalian tilanteen vakavasta heikkenemisestä ja avuntarpeen kasvusta. Samanaikaisesti kansainväliset lahjoitukset ovat Kayn mukaan ”pudonneet jyrkänteeltä”.

Viimeisimpänä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO esitti keskiviikkona 11.6. kiireellisen avunpyynnön, sillä sen arvioiden mukaan noin 860 000 ihmistä ovat ruoka-avun tarpeessa ja jopa 200 000 alle 5-vuotiasta lasta voi kuolla nälkään vuoden loppuun mennessä.

Myös lastenrahasto UNICEF varoitti tiedonannossaan, että valtioiden antamien lahjoitusten pula uhkaa lopettaa elintärkeiden palvelujen tuottamisen maassa. UNICEFin tiedottaja Cristophe Boulierac ilmoitti Genevessä, että jos rahoitus ei lähitulevaisuudessa kasva, järjestö joutuu lopettamaan hoidon tarjoamisen kuukauden sisällä.

Ruoka-avun lisäksi yli 70 prosenttia Somalian terveyspalveluista tuotetaan UNICEFin ja sen yhteistyöjärjestöjen toimesta, ja monta miljoonaa naista ja lasta ovat niistä riippuvaisia. Boulieracin mukaan yli 620 000 lasta ei enää kykenisi saamaan ilmaisia rokotteita tai perushoitoa ripuliin ja keuhkokuumeeseen. Rokoteohjelmien lakatessa maata uhkaa tuhkarokkoepidemia. Myös 280 000:ta raskaana olevaa naista tukeva antibioottiohjelma on uhattuna.

Myös useat kansalaisjärjestöt ovat raportoineet viime viikkojen aikana vastaavista ongelmista ja toiminnan mahdollisesta lopettamisesta jo lähikuukausina. YK:n humanitaarisen avun koordinaatio-ohjelman UNOCHA:n kollektiivinen rahoitushaku on täyttänyt vain 19,2 prosenttia 933 miljoonan dollarin arvioidusta tarpeesta.

Rahoituksen lisäksi ongelmaksi on muodostunut myöhästynyt sadekausi ja useiden epäonnistuneiden sadonkorjuiden uhka. Viljasatojen menettäminen johtaisi potentiaalisesti myös tärkeiden karjaeläinten nälkäkuolemiin.

Tilannetta pahentaa myös Somalian poliittinen tilanne. Maaliskuussa aloitettu Afrikan Unionin ja Somalian valtion joukkojen sotilaallinen kampanja on onnistunut vapauttamaan kymmenisen tärkeää kaupunkia terroristijärjestö al-Shabaabin hallinnasta. Järjestö vetäytyi kaupungeista ilman suurempia taisteluja, mutta jatkaa maaseudun ja useiden tärkeiden logististen väylien hallintaa. Tämä on johtanut siihen, että perustarvikkeita ei saada toimitettua vapautetuille alueille ja esimerkiksi ruoan hinnat ovat paikoin jopa kaksinkertaistuneet.

Rahoitusongelmien, myöhäisten sateiden ja huonojen logististen yhteyksien yhdistelmä herättää muistoja 2011 suuresta nälänhädästä, joka vaati jopa noin 260 000 kuolonuhria.

Humanitaarisen katastrofin lisäksi vastaavanlainen nälänhätä uhkaisi myös viime vuosien poliittista kehitystä, jos hallitus ei onnistu tarjoamaan tarvittavaa apua hallinnoimillaan alueilla. Kay varoittaa tämän vahvistavan al-Shabaabin asemaa ja heikentävän entisestään alueellista turvallisuutta. Järjestö on osoittanut viime kuukausina kykynsä ja halukkuutensa iskeä rajojensa ulkopuolelle järjestäen useita pommi-iskuja Keniassa.

Eero Wahlstedt