Tarjoatko työkavereille lomapullat?

Monella työpaikalla on kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan lomalle lähtijä tarjoaa koko porukalle herkkuja. Työterveyspsykologin mukaan perinne on hyvä, jos se lisää yhteishenkeä, mutta paineita tarjoiluista ei kannata ottaa. Millaisia herkkuperinteitä sinun työpaikallasi on?

Osallistu
Pullia kaupan irtomyyntipisteessä.
Jyski Lyytikkä / Yle

Yksi satsaa kymmeniä euroja hankkiakseen juustoja, kuohujuomaa ja suklaata kollegoilleen lomalle lähtemisensä kunniaksi. Toinen lätkäisee pöydälle parin euron jäätelöpaketin, josta työkaverit voivat veistää itselleen siivun.

Työterveyspsykologi Maija Vattulainen Työterveyslaitokselta sanoo, että lomaherkkuperinne on hyvä ja toimii, jos se hitsaa porukkaa yhteen, mutta huono, jos se aiheuttaa stressiä tai kuittailua.

Millaisia herkkuja työpaikallasi yleensä tarjotaan? Paljonko tarjoiluihin kannattaa käyttää rahaa?

Kaiken kaikkiaan käytännöstä kannattaa puhua porukalla. Lisäksi on syytä pitää mielessä, että jokainen muistaa työkavereita lomalle jäädessään haluamallaan tavalla – jos muistaa.

Vattulainen kuitenkin huomauttaa, että jos syö innolla muiden tarjoamia lomaherkkuja, hyviin tapoihin kuuluu vastavuoroisuus.

Laitatko sinä työpaikkasi taukohuoneen pöydän koreaksi ennen lomalle jäämistäsi? Millaisia herkkuja työpaikallasi yleensä tarjotaan? Paljonko tarjoiluihin kannattaa käyttää rahaa?

Vai onko koko käytäntö turha? Millaista hyötyä tai haittaa siitä voi työyhteisölle olla?