RT: Asuntotuotantoa jarruttaa heikko kysyntä

Valmiita, myymättömiä asuntoja on nyt 6 240, kun alkutalvella määrä oli 6 000. RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna lähes 11 700 rivi- ja kerrostaloasunnon rakentamisen.

talous

Asuntokauppa ei ole vilkastunut, vaikka korot ovat ennätyksellisen alhaisia ja taloudessa on pieniä viitteitä paremmasta, arvioi rakennusyrityksiä edustava Rakennusteollisuus RT.

Asuntorakentajien arviot tämänvuotisista asuntoprojetkin aloitusmääristä ovat samalla tasolla kuin mitä tammikuussa ennakoitiin, RT kertoo. Uusien omistusasuntojen määrä laskee, mutta asuntosijoittajien vuokra-asuntohankkeiden määrä nousee viime vuodesta.

RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna lähes 11 700 rivi- ja kerrostaloasunnon rakentamisen. Näistä lähes 7 600 asuntoa on omistusasuntoja ja 4 100 vuokra-asuntoja.

RT:n kesäkuisen asuntotuotantokyselyn perusteella heikko kysyntä on tärkein tuotannon käynnistymistä haittaava tekijä. Etenkin pääkaupunkiseudulla esteinä ovat myös tonttipula ja -kustannukset.

Valmiita, myymättömiä asuntoja on nyt 6 240, kun alkutalvella määrä oli 6 000. Kaikkiaan myynnissä olevien uusien asuntojen määrä on kuitenkin RT:n mukaan laskenut, mikä hieman edesauttaa rakennusliikkeitä aloittamaan uusia rakennushankkeita.

Valtaosa eli 42 prosenttia asunnoista rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Toiseksi eniten asuntoja rakennetaan Tampereella, lähes viidennes.

Kaikkiaan tänä vuonna aloitetaan 26 500 asunnon rakentaminen. Luvussa ovat mukana vapaarahoitteiset kerros- ja rivitaloasunnot, omakotitalot ja ARA-vuokra-asunnot.

Rakennusteollisuus kysyy jäsenyrityksiltään asuntotuotannosta kolmesti vuodessa.