Katso video: Avuton linnunpoikanen maassa – älä tee mitään vaikka mieli tekisi

Luonnossa on tällä hetkellä ennätysrunsas linnunpoikasten maastoaika. Pieniä epävarmoja linnunpoikasia koikkelehtii puskissa, osa on pudonnut pöntöistä. Ihminen haluaisi auttaa, asiantuntijat sanovat ei, mutta pönttöön saa nostaa.

Kotimaa
sinitiaisen poikanen on lentokyvyttömänä maassa
Sinitiaisen poikanen lähtee yleensä pöntöstä vasta lentokykyisenä. Tämä innokas poikanen oli pudonnut pöntöstä ja huonostihan siinä kävi.

Runsas alkukesän poikaskanta näkyy maastossa. Nyt on meneillään kiihkein aika, jolloin rastaanpoikaset, tiaiset, peipot ja muut hyppelevät pusikoisten kätköissä. Tiaisten pojat lähtevät pöntöstä yleensä vasta lentokykyisinä, mutta niitä saattaa helposti pudota ahtaista pöntöistä. Poikasia saattaa olla ahtautuneena pöntössä jopa neljässä kerroksessa, joten varsinkin kuumalla säällä sisällä on todella hektistä. Sinitiaisen poikasia on parhaimmillaan 10-15.

– Jos niistä 8 poikasta lähtee lentoon, tulos on hyvä. Jos orava tekee iskun pönttöön, katastrofin seurauksena maahan pudonneita saattaa olla useampiakin, toteaa Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen linnustoasiantuntija Ari Lehtinen.

Sinitiaisen emo saattaa ruokkia poikasiaan vielä ulkopuolellakin.

Pönttöön voi työntää poikasen takaisin

Pihan nurmikolta kuuluu hätäistä piipitystä. Sinitiaisen poikanen on pudonnut pöntöstä lentokyvyttömänä. Vastaako emo. Ei kuulu mitään. Poikanen pyrkii pusikon suojista keskelle pihaa, mitä ihminen ei voi ymmärtää. Pieni linnun tai rusakon poikanen herättää myötätuntoa, mutta niitä ei pidä ottaa hoitoonsa ruokittavaksi, sanoo lintuasiantuntija.

Ari Lehtinen siirtäisi kaupungin jalkakäytävällä huojuvan tiiranpoikasen kuitenkin turvaan tiensivuun, mutta ei tekisi muuta. Emo on jossain lähellä ruokkimassa.

Ari Lehtinen sanoo lohdutukseksi, että esimerkiksi tiaisen poikasen voi yrittää työntää takaisin pönttöön, jos on varma oikeasta asuinpaikasta. Sinitiaisen poikaset eivät selviä ilman emon ruokintaa hetkeäkään.

– Pöntön suulle kannattaa laittaa tulppa, vaikka nenäliina. Avaa sitten katto varovaisesti ja laita poikanen takaisin, tarkista että muut ovat suunnilleen saman ikäisiä. Sitten katto kiinni ja anna tilanteen rauhoittua hetken ja ota sitten nenäliina pois.

Isoja poikasia emo ei enää hylkää, vaikka ne nostaisikin takaisin.

Kova kohtalo

Tämän vuoden alkukesän poikastuotto on ollut Lehtisen mukaan todella hyvä, kun kylmiä pakkasöitä ei ole ollut.

– Varsinkin tavin ja telkän poikasia on todella paljon ja useita viikkoja etuajassa. Kottaraisen poikaset ovat jo lähteneet liikkeelle. Poikastuotto on todella hyvä ja tätä vilkkainta aikaa kestää vielä pari viikkoa, kunnes alkaa uuden poikueen teko, sanoo Ari Lehtinen.

Pihalla räpiköineen sinitiaisen poikasen kohtalo oli surkea. Pienet ovat täysin emon ruokinnan varassa, ja jos ne eivät löydä enää toisiaan, huonosti käy. Lehtisen mielestä lapsiperheissä tunteita herättäneen kuolleen linnunpoikasen voi vaikka haudata yhdessä.