1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hiiligrillikouluttaja: Kännissä tai kiireessä ei kannata grillata

Chef Santeri odottaa kesän uusia juureksia vesi kielellä. Pallogrillauksen perusteita opettava keittiömestari vinkkaa myös porkkanan tai raparperin sopivan grilliin.

Chef Santeri on toiminut konsultoivana keittiömestarina Gastrolaiva M/S Tampereen kesän tarjoiluissa. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Kesän herkullisin hetki alkaa olla käsillä. Vaikka vuosi kääntyy oikeasti uudeksi sydäntalvella, on pitopalveluyrittäjä Santeri Vuosaran kalenterin mukaan vuoden kierron uusi vaihe juuri alkamassa.

– Kokin ja herkkusuun uusi vuosi alkaa näinä hetkinä. Ensin pöytään nostetaan tietysti uudet perunat ja sitten uudet ihanat kotimaiset juurekset.

Uusien perunoiden kanssa Santeri Vuosara alias Chef Santeri ei kuitenkaan hötkyile.

– Ei löydy uudet perunat vielä pöydästä. Juhannuksena maistetaan ensimmäiset, mutta parhaimmillaan ovat vasta, kun lähestytään kesäkuun loppua.

Juurekset sopivat grilliin

Chef Santeri on julkaissut hengästyttävät kolme ruokakirjaa puolessatoista vuodessa.Mustamakkaran uudistamisenjälkeen tartuttiin juureksiin, ja nyt keväällä ilmestyi sarjakuvaruokakirja Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä. Juurekset pysyivät myös hiiligrillin mukana.

– Juurekset sopivat grilliin. Rakkaat juurekset – kirjassa grillattiin jo parsan tapaan tarjoiltua grillattua mustajuurta ja tyrnimarinoitua porkkanaa pallogrillistä.

– Pallogrillauksen lyhyestä oppimäärästä on kaksi aukeamaa omistettu juureksille, uusilla twisteillä. Uusia juureksia odotellessa, Vuosara haaveilee.

Sympaattinen pallogrilli on minun suosikkini, ei hiiligrillin makua voi imitoida millään.

Santeri Vuosara

Laukontorilla lipuvan Gastrolaiva M/S Tampereen ruokalistalta löytyy Vuosaran suunnittelemia annoksia, joista suuri osa grillataan pallogrillissa laivan köökissä. Listalla ilahduttaa mm. grillattu raparperi mascarponevaahdon kanssa.

”Eihän se kaasuhärpäke mikään grilli ole”

Kun Chef Santerilta kysyy, mikä tekee hiiligrillistä ylivertaisen kaasugrilliin verrattuna, saa osakseen pientä naureskelua.

– Eihän niitä kaasulla toimivia härpäkkeinä kannattaisi edes grilleiksi kutsua, kokki naurahtaa.

– No, vähän pitää provosoida hiiligrillin puolesta. Kun minä olen kokki, niin syy on yksinkertaisesti se maku. Sympaattinen pallogrilli on minun suosikkini, ei hiiligrillin makua voi imitoida millään, Vuosara perustelee.

Hienointa on, kun on aikaa pysähtyä grillin äärelle ystävien kanssa nauttimaan ruoan laitosta ja hyvästä ruoasta.

Santeri Vuosara

Kotikokki onnistuu grillaamisessa varmasti, kun tekee rauhassa ja huolella ja aloittaa hyvän ruoan laiton jo ostoksilla.

– Pallogrillissä ei ole kovin montaa liikkuvaa osaa. Ei ole kovin montaa juttua, johon voisi kompastua.

– Vertaisin pihvin paistoa ja hiiligrillillä grillaamista. Molemmissa korostuu se, että koetetaan olla pilaamatta grillattavaa raaka-ainetta, silloin onnistuu. Olettaen tietysti, että hankitaan ensin sitä hyvää raaka-ainetta. Perusasiat kunniaan.

Pitopalveluyrittäjä, pallogrillikurssittaja ja Gastrolaiva M/S Tampereen konsultoiva keittiömestari Santeri Vuosara pitää grillauksen parhaimpana ainesosana tunnelmaa.

– Kiireettömyys tekee kesän. Kiireessä tai kännissä ei kannata lähteä pallogrillaamaan, jälkimmäisen voi ehkä jättää omaan arvoonsa. Hienointa kuitenkin on, kun on aikaa pysähtyä grillin äärelle ystävien kanssa nauttimaan ruoan laitosta ja hyvästä ruoasta, Santeri Vuosara sanoo.