1. yle.fi
  2. Uutiset

CapMan myy Finlaysonin: Patjat ja peitot ruotsalaiskonsernille, muut tuotteet suomalaisliikemiehille

Familonin ostaja Trading House Eesti on osa pohjoismaista Trading House Scandinavia AB -konsernia. Finlayson-tuotemerkki siirtyy mainostoimistossa uransa tehneiden suomalaisten liikemiesten omistukseen. 

talous

Trading House Eesti ostaa sisustustekstiiliyhtiö Finlaysonin Familon-peitto- ja patjatuotannon, mukaan lukien Heinolan, Kankaanpään ja Pietarin tehtaat, ja Finlaysonin vähittäismyymälät Baltiassa ja Venäjällä.

Loput Finlaysonista eli brändi ja muut sisustustekstiilit, kuten pyyhkeet ja vuodenvaatteet, sekä Suomen-myymälät pääomasijoittaja CapMan myy suomalaisille mainostoimistossa uransa tehnelle liikemiehille. Kummankaan kaupan hintaa ei julkistettu.

Mainostoimisto Bob the Robotin perustaneet Jukka Kurttila ja Petri Pesonen sekä Risto Voutilainen ovat Finlaysonin uudet omistajat. Yrityskauppaa ovat rahoittaneet lisäksi työeläkevakuutusyhtiö Elo sekä Sophia Ehrnrooth, Tomas von Rettig sekä muita von Rettigin perheen edustajia.

– Meille tämä ei ole mikään projekti, emme ole virittämässä Finlaysonia myyntikuntoon, vaan lähdemme omistamaan ja kehittämään yritystä pitkäjänteisesti. Kurttila ja Pesonen kertovat tiedotteessa.

Jukka Kurttilasta tulee Finlaysonin toimitusjohtaja. Finlaysonilla on Suomessa 14 myymälää, joista kolme on tehtaanmyymälöitä.

Familonin ostaja valmistaa patjoja ja peittoja muun muassa Ikealle

Ruotsissa pääkonttoria pitävällä Trading House Scandinavialla on viisi tehdasta Virossa, Puolassa ja Kiinassa.

– Finlaysonin Familon-tuotemerkillä on erittäin vahva ja vakiintunut asema Suomessa, etenkin tekstiilisuunnittelussa, sanoo Trading House Scandinavian omistaja Peter Hunt tiedotteessa.

Kaupalla konserni pääsee hänen mukaansa ensi kertaa vähittäismarkkinoille.

– Familon on nyt asemassa, josta on hyvä jatkaa kasvua. Luotamme sen menestyksekkään kehityksen jatkuvan osana suurempaa kansainvälistä yhtiötä, sanoo Finlaysonin omistavan pääomasijoittaja CapManin Tuomo Raasio.

Familon-tuotemerkin Kankaanpään-tehtaassa työskentelee 45 henkilöä ja Heinolassa 60 henkilöä. Finlaysonilla on Virossa neljä, Liettuassa kaksi ja Venäjällä viisi liikettä.

Trading House Scandinavia valmistaa tyynyjä ja peittoja. Yhtiö työllistää yli tuhat ihmistä, ja sen liikevaihto on 100 miljoonaa euroa. Konsernin asiakkaita ovat muiden muassa tavarataloketjut Ikea ja Jysk.

Sisustustekstiiliyhtiö Finlayson on perustettu vuonna 1820. Finlayson teki viime vuonna 33,5 miljoonan euron liikevaihdolla lähes 120 000 euron tappion. Yhtiöllä oli viime vuoden lopussa noin 200 työntekijää.

Lue seuraavaksi