1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kajakit saivat turvallisen järvipilttuun Lieksaan

Lieksalaiset aktiivimelojat Urpo Ehrukainen ja Pekka Turunen suunnittelivat Kajakkiväelle Lieksan satamaan turvallisen ja mukavakäyttöisen laiturin. Talkootyönä valmistunut järvipilttuu otettiin käyttöön kesäkuun toisella viikolla.

luonto
Nainen on noussut laiturissa olevasta kajakista
Yle / Siru Päivinen

Soutuseura Lieksan Loiske otti lieksalaiset järvimelojat siipiensä suojiin tänä vuonna. Sen seurauksena seuraan liittyi 50 uutta jäsentä, ja tarve kunnolliselle kajakkilaiturille kasvoi. Niinpä toimenmiehet ryhtyvät puuhaan, ja seuran kalustovajan veneluiska sai kupeelleen kajakkiväkeä hienosti palvelevan laiturin. Kaksiosainen laituri on suunniteltu erityisesti kajakilla liikkuvien tarpeisiin.

- Tästä on turvallista ja kätevää pakkautua kajakkiin, ja myös melontalenkin jälkeen nousta kajakista pois, vaikka Kevätniemen suunnalta puskisi isompaakin aaltoa tänne vajarannan suuntaan, toteaa aktiivimeloja Riitta Laatikainen.

Lieksassakin näkyy valtakunnallinen trendi melojien määrän kasvussa. Laji on kasvattanut viime vuosina suosiotaan niin järvillä kuin merialueillakin. Ja miksipä harrastajien määrä ei kasvaisi, tuhansien järvien ja upeiden vesistösokkeloiden Suomella on melojille ruhtinaallisen paljon tarjottavaa.

- Moni varmasti yllättyisi, jos näkisi Lieksan siitä perspektiivistä, josta melojat sitä saavat ihailla. Matkustajasatama autolauttoineen, Lieksan kirkko ja entinen pappila, rautatie- ja maantiesillat, Pielisen museoalue; muunmuassa kaikki nämä saavat aivan uuden ilmeen kun niitä katselee vesiltä päin, Riitta Laatikainen innostaa.

Nuorista melojista on Loiskeen riveissä pulaa, ja nuoret toivotetaankin rohkeasti tutustumaan seuran kalustoon ja opastukseen.

- Nyt saatu kajakkilaituri tulee palvelemaan niin aktiiviharrastajia, melontakoululaisia, kuin melonnan haastekampanjaan osallistuvia satunnaisia kajakissa kävijöitäkin, Laatikainen kertoo.

Melanpoikanen haastaa kansaa kajakkiin

Lieksan Loiskeen Kajakkiväki on käynnistämässä melontahaasteen, jonka avulla houkutellaan ihmisiä melonnan pariin. Vajaan metrin mittainen, puusta tehty "melan poikanen" lähtee liikkeelle Lieksan lehden Marja Mölsän myötä ja jatkaa haasteviestinä kulkuaan. Jokainen haastettu ja melontaretkellä käynyt saa oman nimensä pieneen haastemelaan.

- Kajakki ei ole lainkaan niin kiikkerä, kuin lajia tuntematon luulee. Kuitenkin yllätyskastumiset tapahtumat tavallisimmin juuri kajakkiin laskeuduttaessa, tai sieltä noustessa. Siksi tällaisen kajakille suunnitellun järvipilttuun tarjoama apu on tervetullut palvelu, ja sen avulla ikääntyneemmänkin on helpompi mönkiä menopeliin, naurahtaa laituria suunnitellut Urpo Ehrukainen.

Lue seuraavaksi