Muotoilija puki Kampin kappelin naisen lanteille

Muotoilija Anne Mustarastas loihtii asuja inspiraationaan Helsingin arkkitehtuuri. Syksyllä avautuvassa Helsinki Dresses -näyttelyssä osansa saavat ainakin Kampin kappeli, Liisankatu 16 ja Herttoniemen metrokeskus.

Kotimaa
Kampin kappeli taipuu myös kolmiosaiseksi asuksi
Saara Salmi

Neljä vuotta sitten muotoilija Anne Mustarastas istui arkkitehtituttavansa kanssa ravintolan terassilla ja katseli Helsingin rakennuksia. Arkkitehti kysyi, miten Mustarastas muotoilisi vastapäisen rakennuksen puvuksi. Ajatus jäi kytemään ja syksyllä valmistuu muotoilijan Helsinki Dresses -näyttely, joka on rakkauskirje Helsingille ja sen arkkitehtuurille.

– En ole koskaan tuntenut mitään paikkaa maailmassa niin omaksi, kuin tunnen Helsingin. Olen kotoisin Kuopiosta, mutta muutin kymmenen vuotta sitten Helsinkiin. Täällä on upeat puistot, ravintolat, kahvilat ja museot. Arkkitehtuuri on kaunista. Rakastuin Helsinkiin ja haluan antaa sille nyt jotain takaisin, Anne Mustarastas summaa.

Kappeli ei antanut rauhaa

Syksyllä aukeava Helsinki Dresses -näyttely koostuu asuista, joihin on ammennettu inspiraatiota lukuisista Helsingin kuuluisista rakennuksista.

Rakastuin Helsinkiin ja haluan antaa sille jotain takaisin.

Anne Mustarastas, muotoilija

– Minun ei pitänyt tehdä asuja tunnetuista rakennuksista, mutta Kampin kappeli ei antanut rauhaa. Kun kappelia katsoo tietystä kulmasta, se näyttää naisen lanteilta. Tein siitä hameen 40-luvun tyyliin, Mustarastas kertoo. Asuun kuuluu myös kappelin arkkitehtuuria mukaileva hattu sekä paita. Työhuoneelta löytyy lisäksi muun muassa naisen paanupuku, joka on oodi Helsingin kauniille paanukatoille.

Helsinkiä päästä varpaisiin

Anne Mustarastaan Helsinki Dresses -näyttely avataan syyskuun 11. päivä Kampin näyttelytila Laiturilla. Muotoilija on suunnitellut avajaisten yhteyteen myös musiikillista teemaa, Helsinki-aiheista tietysti. Työ asujen parissa jatkuu, sillä ennen näyttelyä on vielä paljon tehtävää.

– Minua inspiroivat myös rakennukset, joita ei vielä ole rakennettu. Voisin osallistua Guggenheim-arkkitehtuurikilpailuun puvulla. Minua kiinnostaa myös kovasti uusi Keskustakirjasto saunoineen. Olisiko saunasta asuksi?