Kotimaisia A-hepatiittitapauksia Pirkanmaalla – pakastemarjat tartunnan lähteenä

Huhti-toukokuun aikana sairaanhoitopiirissä on todettu peräti viisi A-hepatiittitapausta. Tartunnan lähteeksi epäillään pakastemarjoja. Kotimaassa saatuja tartuntoja on todettu myös muualla Suomessa. THL on tilastoinut tänä vuonna yhteensä 12 tartuntaa.

Kotimaa
Pakastettuja vadelmia kupissa
Heli Mansikka / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä analysoitu kolme viidestä tartunnasta. Viruskannat ovat samanlaisia kuin Euroopassa viime vuonna alkaneessa epidemiassa, jossa tartunnan lähteeksi epäillään ulkomaalaisia pakastemarjoja.

Evira antoi runsas vuosi sitten suosituksen ulkomaisten pakastemarjojen käyttämisestä vain kuumennuksen jälkeen. Pakastemarjoja pitäisi joko keittää kahden minuutin ajan tai ainakin pitää vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa.

- Norjassa tutkitaan tapauksia, joissa tartuntalähteeksi epäillään marjoja sisältäviä pakastekakkuja, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Kirsi Valve.

A-hepatiitti on Suomessa harvinainen tartuntatauti

Suomessa on todettu vuosittain parikymmentä A-hepatiittitartuntaa. Nämä ovat tavallisesti liittyneet ulkomaanmatkailuun.

Viime vuonna tapauksia oli kuitenkin nelisenkymmentä. Niistä 13 liittyi pakastemansikoiden välityksellä levinneeseen epidemiaan. Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että Pirkanmaalla tähän epidemiaan sairastui kaksi henkilöä.

A-hepatiitti tarttuu tavallisimmin ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Virus voi tarttua myös henkilöstä toiseen, mutta tällöin henkilöt ovat yleensä olleet läheisessä kosketuksessa toisiinsa. Puutteellinen käsihygienia lisää tartuntariskiä.

Ruokahaluttomuus ja pahoinvointi ovat yleensä A-hepatiititartunnan ensimmäisiä oireita. Myös kuume ja vatsakipu kuuluvat oireluetteloon. Keltaisuutta esiintyy muutaman päivän kuluttua ensioireista. Pienillä lapsilla A-hepatiitti voi olla oireeton.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri muistuttaa tiedotteessaan, että A-hepatiittirokote suojaa hyvin tartunnalta. Sitä suositellaankin riskialueille matkustettaessa.