Uotisen tärpit tanssifestivaaleilla: hulppea Joutsenlampi, väkevä Political Mother ja kaheli Jemina

45-vuotisjuhliaan viettävän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin avajaisissa nähtiin niin otteita klassisista baleteista, nykytanssia kuin paikallisten tanssiopistojen opiskelijoiden esityksiä. Paikalla oli tietysti myös festivaalien taiteellinen johtaja Jorma Uotinen, joka listasi omia suosikkejaan festivaaliohjelmistosta.

kulttuuri
Naiset ja mies tanssivat
Helmi Nykänen / Yle

Tänään on vietetty viikon kestävän Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin avajaisia. Suomen kansallisbaletin tanssijat esittivät otteita muun muassa klassisista baleteista kuten Don Quijotesta ja _Lumikuningattaresta _Kuopion torilla järjestetyissä avajaisissa. Avajaisissa nähtiin myös nykytanssia.

Lisäksi paikallisten tanssiopistojen, Kuopion tanssiopiston ja Kuopion tanssistudion opiskelijoita nähtiin lavalla.

Taiteellinen johtaja on festivaalista ylpeä

Lavalle nousi myös tuttuun tapaan festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen, joka on avajaispäivänä yhtä hymyä.

– Avajaispäivä on tietysti aina upea. Siitä alkaa täyttymys toteutua, kun on vuosi tehty töitä ja saadaan hieno festivaali aikaan. Festivaali avattiin komeasti Fandangolla Don Quijote -baletista, Uotinen sanoo.

Yksi festivaalin odotetuimmista esityksistä on eteläafrikkalaisen Dada Masilon rajoja rikkovaJoutsenlampi. Myös Uotinen odottaa jännittyneenä torstai-illan esitystä.

Jorma Uotinen tapaa ihmisiä Kuopion torilla
Jorma Uotinen tunnetaan Kuopion torillaHelmi Nykänen / Yle

– Tiedän, että Dada Masilon Joutsenlampi on hulppea ja huikea ja myöskin israelilaisen Hofesh Shechterin_ Political Mother _on hyvin väkevä ja vahva tanssiesitys. Toivon, että kuopiolainen väki löytää siihen esitykseen. Ne ovat maailman kärkeä, huippuesityksiä molemmat, Uotinen suitsuttaa.

Shechterin koreografin ura alkoi runsaat 10 vuotta sitten juuri Kuopion festivaaleilta. Näilläkin festivaaleilla esiintyy Uotisen mukaan nousevia tähtiä. Hän kehottaa seuraamaan erityisesti italialaista Daniele Biancoa, joka esiintyy Juhlagaalassa lauantaina.

– Hän on voittanut italialaisen tanssikilpailun. Katsotaan, minkälainen supertähti hänestä kehittyy.

Suomen merkittävimpiä tanssitapahtumia

Festivaalin suomalaisista esiintyjistä Uotisen suosikki on Jyrki Karttunen ja hänen teoksensaJeminan monta elämää.

Tuntui tosi hienolta, kun sain palautetta yleisöltä, että luotamme Jorman valintoihin.

Jorma Uotinen

– Esitys sai teatteritekopalkinnon. Siinä on aivan hulppea naiskuva, ehkä vähän kaheli. Tulkinta on äärimmäisen persoonallinen. Karttunen on ainutlaatuinen esiintyjä.

Uotinen on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2002. Hänen mukaansa työ on kiinnostavaa ja palkitsevaa, varsinkin kun yleisöltä saa suoraa, myönteistä palautetta.

– Tuntui tosi hienolta, kun sain palautetta yleisöltä, että luotamme Jorman valintoihin. Jo 45 vuotta toiminut festivaali on merkittävä koko Suomen tanssikentässä. Meillä on täysi torillinen ihmisiä ja täydet salit, hieno myynti. Yleisö rakastaa tätä, muuten se olisi jo hylännyt sen, Uotinen sanoo.