Kansainväliset rikollisliigat ovat taitavia jalkapallotulosten vääristelijöitä

Epäilyt jalkapallopelien tulosten vääristelystä ovat lisääntyneet maailmanlaajusesti. Tutkijan mukaan Brasiliassa on tehty paljon työtä manipuloinnin ehkäisemiseksi, vaikka MM-kisojen alla heräsikin epäily harjoitusottelun tulosmanipuloinnista.

urheilu
jalkapallo pelikentällä
Anssi Leppänen / Yle

Europolin vuonna 2013 julkaisemien tietojen mukaan vajaassa kahdessa vuodessa ottelumanipulaatiota epäiltiin tapahtuneen 680 pelissä ympäri maailmaa. Euroopassa manipulaatioepäilyjä tuli ilmi 380.

– Tulosten vääristelyn laajuutta sinänsä on mahdotonta tietää, sanoo tutkija Johanna Peurala Poliisiammattikorkeakoulusta.

– Ilmitulleiden tapausten määrä on noussut, mutta se saattaa osittain johtua myös siitä, että tietoisuus manipulaatiosta yhtenä rikollisuuden muotona on kasvanut.

RoPSin vedonlyöntivilppi avasi silmiä ympäri maailmaa

Tutkija Johanna Peurala valmistelee väitöskirjaa lahjonnan oikeudellisista rajoista. Osana väitöstyötä Peurala on käynyt läpi suomalaiset oikeuteen päätyneet jalkapallon ottelumanipulaatiojutut.

– Suomessa oikeuteen on päätynyt viisi tapausta. Niistä kuuluisimmassa Rovaniemen Palloseuran jutussa mukana oli aasialainen järjestäytynyt rikollisuus.

Singaporelainen Wilson Raj Perumal on maailmankuulu vedonlyöntihuijari, joka RoPSin oikeudenkäynnissä kertoi varsin avoimesti tavoista tehdä vedonlyöntivilppiä. Tapaus osoitti, miten kansainvälisen ottelumanipulaation lonkerot voivat ulottua Suomen napapiirille saakka.

– Se avasi silmiä ympäri maailmaa ja osoitti, että suomalainen jalkapallokin on haavoittuvainen manipulaatioyrityksille.

– Alan tutkijat ovat tuoneet esiin sellaisen skenaarion, että aasialaiset rikollisliigat voivat yhdessä Balkanilla toimivien rikollisten kanssa järjestellä Länsi-Euroopan maissa pelattavia otteluita.

Kansainvälisen vedonlyöntimanipulaation poliisitutkinta on Peuralan mukaan hankalaa ja aikaa vievää.

– Vilpistä hyötyvät kaikki osapuolet, ja siksi he haluavat pitää asiat salassa. Vedonlyönti tapahtuu internetissä ja kansainvälisiä rahavirtoja on erittäin vaikea jäljittää.

Kännykkäsovelluksella vilppiä vastaan

Suomessa jalkapallon pelaajayhdistys on ryhtynyt sanoista tekoihin ottelumanipulaatiota vastaan. Pelaajayhdistys on markkinoinut lisenssipelaajille "red button" -älypuhelinsovellusta, jonka avulla pelaaja voi nimettömänä kertoa vilppiepäilystään.

Sovelluksen on ladannut 1 200 suomalaista pelaajaa.

– Ottelumanipulaatio on vakava ongelma, ja sen kitkemiseen tarvitaan tällaisia kännykkäsovelluksen kaltaisia konkreettisia toimia, sanoo jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola.

Englannissa otetaan Juholan mukaan elokuussa käyttöön vieläkin järeämmät otteet vedonlyöntihuijauksia vastaan.

– Englannin jalkapalloliitto kieltää vedonlyönnin kaikilta jalkapalloammattilaisilta. Kielto koskee kaikkia jalkapallosarjoja.

Brasiliassa panostettu ottelumanipulaation ehkäisyyn

Tulosmanipulaatiota on aiemmin epäilty tapahtuneen myös jalkapallon MM-kisojen karsintaotteluissa. Brasilian kisojen alla manipulointipuheita on kiihdyttänyt Nigerian ja Skotlannin välinen harjoitusottelu.

Tutkija Johanna Peuralan mukaan Brasiliassa on kuitenkin tehty valtavasti työtä manipuloinnin ehkäisemiseksi.

– Siellä on avattu kuuma linja, johon voi ilmoittaa epäilyttävistä havainnoista, jokaisesta pelistä tehdään riskiarvio ja kaikkia pelejä seuraa myös erityinen turvallisuushenkilöstö.

– Uskon, että järjestäjät ovat tehneet kaikkensa, ettei MM-kisoissa tulisi ilmi minkäänlaisia vilppiepäilyjä.