Hallitus päätti kahdesta pakkoliitoksesta

Hallituksen päätöksellä Lavia liitetään Poriin ja Tarvasjoki Lietoon. Jalasjärvi puolestaan liitetään Kurikkaan kuntien yhteisestä esityksestä.

politiikka
Kuntaliitokset-kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Hallitus on päättänyt kahdesta kuntien pakkoliitoksesta. Hallituksen päätöksellä satakuntalainen Lavia liitetään Poriin ja varsinaissuomalainen Tarvasjoki Lietoon.

Pakkoliitokset perustuvat siihen, että Lavia ja Tarvasjoki ovat talousvaikeuksissa olevia kriisikuntia. Liitokset mahdollistava laki tuli voimaan viime vuoden heinäkuussa ja sitä käytetään nyt ensimmäistä kertaa.

- Niin Laviassa kuin Tarvasjoellakin on takana jo vuosia jatkunut talouden kriisi, jota kunnat eivät ole kyenneet omin toimin oikaisemaan, perusteli kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).

Pakkoliitokset astuvat voimaan ensi vuoden alussa. Lavia ja Pori vastustivat molemmat yhdistymistään. Tarvasjoki hyväksyi oman yhdistymisensä, mutta Lieto vastusti sitä.

Hallitus päätti samalla myös Jalasjärven liittämisestä Kurikkaan. Kyseessä on vapaaehtoinen liitos, jota kunnat yhdessä esittivät. Jos liitosta ei olisi tullut, Jalasjärvi olisi todennäköisesti pakkoliitetty Seinäjokeen.

Jalasjärvi ja Kurikka yhdistyvät vuoden 2016 alussa.