Siirtoseurakunnat helpottivat karjalaisten evakkojen sopeutumista

Uusi tutkimus selventää karjalaisten seurakunnallista historiaa. Teologian tohtori Jaakko Ripatilta kului urakkaan kuusi vuotta.

tiede
Sotilas hevoskuorman ohjaksissa ja evakuoituja karjalaisia lapsia sekä nainen muuttokuorman päällä istumassa evakkomatkalla.
SA-kuva

Siirtoseurakunnat helpottivat karjalaisten evakkojen sopeutumista uuteen ympäristöön. Näin kertoo teologian tohtori Jaakko Ripatin vastikään julkaistu tutkimus.

Talvisodan aluemenetyksien vuoksi luterilaisiin seurakuntiin kuuluneet 390 000 seurakuntalaista evakuoitiin eri puolille Suomea. Heitä varten muodostettiin Kanta-Suomeen itsenäisten siirtoseurakuntien verkosto, joka vahvisti karjalaisten yhteydentunnetta.

Tutkimuksessa selvitetään, miten kirkko suoritui evakkoon lähteneiden seurakuntiensa hoitamisesta.

Teokselle on tilausta, sillä Jaakko Ripatin mukaan karjalaisten seurakunnallinen historia on jäänyt muun karjalaisuuden historian varjoon.

– Toivon, että tämä tutkimus paikkaa sen aukon, joka tutkimuskirjallisuudessa on tältä ajalta.

Tutkimusurakkaan kului Ripatilta kaikkiaan kuusi vuotta. Työhön kannusti osaltaan aiheen läheisyys. Karjalaisuus on Ripatillle tuttua.

– Olen kasvanut karjalaisessa siirtolaiskylässä lapsuuteni ja nuoruuteni.

Toivon, että tämä tutkimus paikkaa sen aukon, joka tutkimuskirjallisuudessa on tältä ajalta.

Tutkijallakin tunteet pinnassa

Jaakko Ripatti on itsekin evakossa ollut sota-ajan lapsi. Siksi tunnekuohuilta ei voinut välttyä työtä tehdessä.

– Sota ympäröi lapsuuttani, sotilaita tuli ja meni. Siksi tunteet nousivat pintaan dokumentteja lukiessa.

Ripatti ei aio enää jatkaa aiheen tutkimista pidemmälle. Hän silti toivoo sen synnyttävän uusia tutkimusprojekteja. Sellaisia, joissa käydään läpi seurakuntakohtaisesti siirtolaisuuden historian eri vaiheita.

– Itse lopetan tutkimukset tähän, sillä täytän jo sen verran vuosia, että en jaksa sitä työtä tehdä.

Ripatti uskoo, että kirjana julkaistu tutkimus kiinnostaa ja koskettaa erityisesti karjalaisia, mutta on vakuuttunut myös siitä, että sieltä löytyy viesti meille jokaiselle.