Vuorineuvos Harri Kerminen: Luottamus on avainasia pomon ja alaisen välillä

"Johtamiseen tarvitaan sekä järkeä että tunnetta ja se tunnepuoli on Suomessa hankala."

Kotimaa
Harri Kerminen
Satu Haapanen / Yle

- Alaisten luovuus voi olla haaste yrityksen johtajalle, mutta ei liian iso haaste, sanoo vuorineuvos Harri Kerminen. Hän on mukana Mikkelin kesäpäivillä, joilla keskustellaan suomalaisesta työelämästä.

- Luovuus on haaste, johon pitää keskittyä ja johon myös yritysjohtajan pitää itse osallistua.

Kerminen korostaa, että johtamiseen tarvitaan järkeä ja tunnetta: - Tunnepuoli on hankala varsinkin täällä Suomessa. Me käsittelemme johtamisessa ja työpaikoilla liian paljon numeroita ja teknologiaa, vähemmän tunteita, luovuutta, tunneälyä ja intuitiota. Ne kaikki ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä menestyvän yrityksen tekijöitä.

Viisas johtaja palkkaa itseään fiksumman alaisen

Luovuus ja tunneäly ovat abstrakteja käsitteitä, mutta osa yrityksen menestystä. Harri Kerminen sanoo, että yritys pystyy muuttamaan nekin numeroiksi: - Esimerkiksi uusien tuotteiden tai uusien palveluiden innovaatioita voidaan seurata vuosittaisena kasvuna. Kyllä yritys voi asettaa konkreettisia tavoitteita myös luovuuden osalta.

- Viisas johtaja pyrkii palkkaamaan itseään fiksumman alaisen. Se on kynnys, mutta myös ainoa toivo, kun ajattelee asiaa loogisesti eikä pelkästään tunteilla. Siten yrityksen kyvykkyys ja osaaminen myös johdossa kasvavat koko ajan.

- Tavoite- ja kehityskeskusteluissa lähdetään aina positiivisista asioista ja niitä pyritään kehittämään edelleen. Pelkästään heikkouksia parantamalla saadaan korkeintaan keskimääräisiä ihmisiä.

Pidä, mitä lupaat

Luottamus on yksi avainasioista esimiehen ja alaisen kesken. Kermisen mukaan se lähtee siitä yksinkertaisesta asiasta, että jokainen yksilönä ja yksiköissään pääsee tavoitteisiin. Lupaukset on myös pidettävä.

- Jos lupaan sinulle jonkun asian, niin myös teen sen. Jos en tee, välillemme ei synny luottamusta. Mutta jos kymmenen kertaa peräkkäin pidän lupaukseni, niin välillemme on syntynyt luottamus.