Brunila: Talouskurimuksesta ei selvitä temppupolitiikalla

Kauppakorkeakoulu Hankenin professori ja hallitusammattilainen Anne Brunila sanoo, ettei Suomi selviä talouskurimuksestaan vippaskonsteilla. Hallituksen pitää kesäkuun minihallitusneuvotteluissa keskittyä sovittujen asioiden läpiviemiseen.

talous
Anne Brunila.
Anne Brunila.Yle

Koneen, Sammon, Sanoman ja Stora Enson hallituksien jäsen Anne Brunila on huolissaan Suomen taloustilanteesta.

– Meillä on sekä yksityisellä sektorilla että julkisessa taloudessa rakenteellisia ongelmia, eikä näköpiirissä ole kasvua, joka pelastaisi meidät tästä tilanteesta, Brunila sanoo.

Ennustelaitokset ovat yksi toisensa jälkeen muuttaneet Suomen näkymiä mollivoittoisempaan suuntaan. Tarkimmaksi ennustajaksi palkittu Suomen Pankki ilmoitti alkuviikosta, että Suomessa ei kuluvana vuonna kasvua nähdä.

Olemattoman kasvun aikana valtioneuvosto ei voi Brunilan mukaan minihallitusneuvotteluissa keskittyä kuin rakennemuutosten läpiviemiseen. Vain siten saadaan valtion velkaantuminen taitettua.

– Ei ole olemassa vippaskonsteja eikä temppupolitiikkaa, joilla voitaisiin tästä tilanteesta selvitä. Ei pitäisi sortua siihen, että sovituista tavoitteista ja ohjelmista aletaan lipsua.

Sovituilla asioilla Brunila viittaa erityisesti sote- ja eläkeuudistukseen. Vasta velkaantumisen hiipumisen jälkeen voidaan harkita elvyttämistä.

Yritysten otettava riskejä

Professori Brunila seuraa yrityselämää eri yhtiöiden hallituksista läheltä. Hänen mukaansa vaikeuksista huolimatta yrityksissä ei ole lamaannuttu.

Ei ole olemassa vippaskonsteja eikä temppupolitiikkaa, joilla voitaisiin tästä tilanteesta selvitä.

Anne Brunila

– Jokaisessa yrityksessä haetaan tulevaisuuden menestyksen reseptejä ja käydään strategisia keskusteluja, mutta varsinkin pääomavaltaisissa yrityksissä muutoksia ei tapahdu yhdessä yössä.

Brunilan mukaan suomalaisyritysten pitäisi olla rohkeampia tulevaisuuden rakentamisessa. Meneillään olevista yksityisen sektorin rakennemuutoksista Brunila mainitsee metsäteollisuuden yritykset.

Alalla yhtiöt takovat tulosta sellu- ja pakkauskartonkiliiketoiminnassa. Sen sijaan paperia menee entistä heikommin. Tämän vuoksi samat yritykset investoivat ja sopeuttavat liiketoimintaa yhtä aikaa.

Rohkeutta Brunila kaipaa erityisesti tuotekehityspanostuksiin. Suomalaiset eivät edelleenkään voi kilpailla hinnalla, joten yritysten on panostettava keksintöihin ja laatuun.

– Jos ajattelemme, millaiset yritykset ovat menestyneet huonosta talouskehityksestä huolimatta, niin yksi hyvä esimerkki on Kone.

Brunilan mukaan Kone on koko ajan kehittänyt liiketoimintaansa ja hakenut uusia markkinoita.