ISIS:n asejoukot puskevat kohti Bagdadia Irakissa

Kapinallistaistelijat ovat jatkaneet nopeaa etenemistään torstaina. Jihadistit ovat jo päässeet alle sadan kilometrin päähän Bagdadista.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Irakissa sunnijihadistien kapinallisjärjestön Irakin ja Levantin islamilaisen valtion eli ISIS:n taistelijat etenevät kohti maan pääkaupunkia Bagdadia. Irakin hallituksen joukot ovat jättäneet asemapaikkojaan ja paenneet jihadistien tieltä.

ISIS:n mustiin pukeutuneet asejoukot ovat tiistaista lähtien ottaneet haltuunsa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin ja entisen diktaattori Saddam Husseinin kotikaupungin Tikritin sekä muita pienempiä kaupunkeja. ISIS:n sanotaan teloittaneen poliiseja ja sotilaita valtaamissaan kaupungeissa.

ISIS:n taistelijat ovat jatkaneet nopeaa etenemistään torstaina. Jihadistit ovat jo päässeet parin tunnin ajomatkan päähän Bagdadista.

Turvallisuusjoukot perääntyvät

Irakin shiiamuslimijohtoisen hallituksen joukot ovat käytännössä paenneet ISIS:n asemiehiä. Sotilaat ovat perääntyessään hylänneet aseitaan, jotka ovat päätyneet jihadistien käsiin.

Paikallisten turvallisuuslähteiden mukaan ISIS:n joukot saivat haltuunsa osia Udhaimin pikkukaupungista, kun armeijan sotilaat perääntyivät läheiseen Khalisin kaupunkiin. Udhaim sijaitsee vain 90 kilometrin päässä Bagdadista.

– Odotamme lisäjoukkoja ja olemme päättäväisiä, että emme anna kaupunkia heidän hallintaansa. Pelkäämme, että terroristit aikovat katkaista Bagdadista pohjoiseen johtavan valtatien, eräs poliisi kertoi uutistoimisto Reutersille Udhaimissa.

Paikallisten asukkaiden mukaan militantit ovat perustaneet Tikritissä sotilasneuvostoja hallitsemaan valtaamiaan kaupunkeja.

Jihadistit suuntaavat Bagdadiin

– He tulivat satapäisinä joukkoina kotikaupunkiini. He sanoivat, että he eivät tulleet veren tai koston takia, vaan he haluavat toteuttaa uudistuksia ja jakaa oikeutta. He valitsivat eläkkeellä olevan kenraalin johtamaan kaupunkia, Tikritin pohjoispuolella sijaitsevasta Alamista kotoisin oleva heimolainen kertoi Reutersille.

Heimolaisen mukaan ISIS:n asemiesten johtaja oli sanonut, että Bagdad on heidän lopullinen kohteensa, ja että ratkaiseva taistelu tullaan käymään siellä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ISIS:n tiedottaja Abu Mohammed al-Adnani uhosi nettiin ladatussa tiedotteessaan, että järjestön joukot aikovat ajaa Bagdadiin ja Karbalaan, joka on yksi shiiamuslimien pyhimmistä paikoista.

Irakin hallitus on tehostanut turvatoimia Bagdadissa. Irakin pääministeri Nuri al-Malikin mukaan asemansa hylänneitä turvallisuusjoukkoja tullaan rankaisemaan.

Lähteet: AFP, Reuters