Viranomainen: Taksimarkkinoita myllertävä Uber voisi toimia laillisesti Suomessa

Taksikyytejä älypuhelinsovelluksen kautta välittävä Uber on levittäytynyt jo 37 maahan. Uberin ja muiden uusien toimijoiden rantautumista Suomeen vaikeuttaa yksityiskohtainen lainsäädäntö, jolla muun muassa säännellään taksien määrää.

Kotimaa
Taksit muodostivat liikenneruuhkan Saksan Berliinissä 11. toukokuuta. Taksikuljettajat protestoivat taksikyytejä välittävää Uberiä vastaan.
Taksit muodostivat liikenneruuhkan Saksan Berliinissä 11. toukokuuta. Taksikuljettajat protestoivat taksikyytejä välittävää Uberiä vastaan. Joerg Carstensen / EPA

Taksimarkkinoita eri puolilla maailmaa ravisteleva ja taksikuskien vihan kohteeksi joutunut taksikyytejä välittävä Uber voisi toimia laillisesti myös Suomessa, taksialan asiantuntijat arvioivat.

Uberin toiminnassa närää herättää erityisesti se, että sen katsotaan toimivan eri pelisäännöillä kuin muiden ja kiertävän taksilainsäädäntöä.

Uber ja muut mahdolliset tulokkaat voisivat kuitenkin välittää taksipalveluita myös Suomessa toimimalla nykyisten taksikyytejä välittävien tilausvälityskeskusten kaltaisesti.

– Periaatteessa se on mahdollista, hallitusneuvos Irja Vesanen-Nikitin liikenne- ja viestintäministeriöstä arvioi.

Tilausvälityskeskuksia on tällä hetkellä Suomessa noin 40, päälakimies Anne Kangasniemi Taksiliitosta sanoo. Esimerkiksi Helsingissä valtaosan kyydeistä välittää Taksi Helsinki, kun taas kuntarajojen toisella puolella Espoossa ja Vantaalla välitystoiminta on Lähitaksi Oy:n käsissä.

Toisin kuin taksin ajamiseen, tilausvälityskeskuksen perustamiseen ei Suomessa vaadita lupaa.

"Ei huono tai hyvä asia"

Kangasniemen mukaan osa taksiyrittäjistä saattaisi siirtyä käyttämään esimerkiksi Uberin välityspalveluita, mikäli se tarjoaisi yrittäjille houkuttelevia sopimusehtoja. Välityskeskusten määrän mahdollista lisääntymistä hän ei pidä huonona tai hyvänä asiana.

– Totta kai niitä voi tulla lisää, ja niitä onkin tulossa. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu. Mielenkiinnolla seurataan, Kangasniemi sanoo.

Kangasniemi muistuttaa, että samankaltaisia, taksipalveluita välittäviä älypuhelinsovelluksia on myös olemassa olevilla tilausvälityskeskuksilla, kuten Taksi Helsingin TaksiMobi.

– Suurin osa ihmisistä tilaa kuitenkin edelleen taksin soittamalla, hän huomauttaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön Vesanen-Nikitinin mukaan uusien palvelujen rantautumista Suomeen vaikeuttaa taksilupien määrän sääntely. Tällä hetkellä ELY-keskukset arvioivat, kuinka monta taksia minnekin tarvitaan, ja myöntävät lupia sen mukaisesti.

– Jos taksilupia olisi vapaammin saatavilla, yrittäjien olisi helpompi mennä siihen välityskeskukseen, johon haluaa, Vesanen-Nikitin sanoo.