Tervolan masto pitää asemansa vielä pitkään – video

Digitan radio- ja tv-masto on välittänyt Törmävaaran huipulta ohjelmia kuunneltavaksi ja katsottavaksi jo 50 vuoden ajan. Yhtiö uskoo, että nykyinen lähetystekniikka säilyy vielä vuosia uusien tekniikoiden rinnalla.

tekniikka
Tervolan radio- ja tv-masto
Laura Holappa / Yle
Tervolan lähetysmaston sisäpuoli
Yle Perämeren toimittaja Laura Holappa pääsi harvinaiselle vierailulle 300 metriä korkeaan Tervolan Törmävaaran radio- ja tv-mastoon.

Hissi vie Tervolan lähetysmaston ensimmäiselle tasanteelle 120 metriin, josta näkymät yli Meri-Lapin ovat huikeat. Maston huipulle, 302 metriin, ei noin vain hissillä päästäkään, sillä viimeiset 60 metriä pitää kivuta tikkaita.

Eikä sinne noin vain pääse muutenkaan, sillä maston omistavan Digitan tehtävänä on turvata häiriötön radio- ja tv-toiminta yli 65 000 kuuntelijalle ja katsojalle. Siksi huipulle kivutaan vain asennus- ja huoltotöiden vuoksi.

Radio- ja tv-masto on ollut Törmävaaran huipulla maamerkkinä jo 50 vuotta. Ja mikäli Digitaan on uskominen, on mastolla vielä lukuisia vuosia edessä.

Perinteinen antenni-tv pitää pintansa

Digita nimittäin uskoo nykyisen tv-ja radiojakelutekniikan säilyvän vielä pitkään. Lähetystekniikan kehityksestä huolimatta antennien kautta lähetettäviä ohjelmia katsotaan vielä vuosienkin päästä, uskoo liiketoiminta- ja palvelujohtaja Markus Ala-Hautala.

Hän kuitenkin myöntää, että esimerkiksi uudet netti-tv -palvelut kilpailevat kuluttajien vapaa-ajasta perinteisen antennitekniikan kanssa.

– Kyllähän sellaiset palvelut kuten Netflix ja Watson ja muut ovat tulleet viime aikoina vahvasti mukaan kuluttajien koteihin. Mutta kyllä me Digitassa näemme, että tämä ei ole joko-tai, vaan sekä-että. Molemmille palveluille löytyy käyttötarkoituksensa.

Ala-Hautala muistuttaa, että perinteistä ns. lineaaritelevisiota katsotaan edelleen kolme tuntia päivässä. Hän uskoo, että tietyt tärkeät ohjelmat, kuten jalkapallo-ottelut ja uutiset, halutaan yhä katsoa juuri silloin kun ne televisiossa näytetään.