Pikkukunnan terveysasema houkuttelee helsinkiläisiä

Suomalaiset ovat vuodenvaihteesta alkaen voineet itse valita, mitä terveyskeskusta he käyttävät. Sipoon terveyskeskuksia käyttää noin 350 ulkopaikkakuntalaista. Moni Itä-Helsingin asukki suuntaa pääkaupungista lääkäriin pikkukuntaan.

Kotimaa
Jyväskyläläisten terveyspalvelut uhkaavat heikentyä ensi vuonna.
YLE Keski-Suomi

Sipoon terveyspalvelut vetävät käyttäjiä muilta paikkakunnilta. Suomalaiset ovat vuodenvaihteesta lähtien voineet vapaasti valita, mitä terveyskeskusta he haluavat käyttää. Sipoon terveysasemilla on tähän mennessä käynyt vastaanotolla runsaat 350 ulkopaikkakuntalaista.

Esimerkiksi moni Helsingin Östersundomin asukas käy nyt lääkärissä Sipoossa. Kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko uskoo, että Sipoon terveysasemille väkeä vetää hyvä palvelu.

– Meillä on lyhyempi odotus kiireettömälle lääkärin vastaanotolle. Ja suun terveydenhuollossa on hyvä saatavuus.

Toinen vahvuus on Sipoon sijainti. Kunnan terveysasemat vetävät väkeä, joka kulkee Sipoossa töistä tai muuten ajelee kunnan läpi, sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko arvioi.

Sipoo houkuttelee asiakkaita Itä-Helsingistä

Sipoo on saanut terveysasemilleen myös paluumuuttajia. Östersundom liitettiin pakolla Helsinkiin vuonna 2009. Vuonna 2013 Östersundomin asukkaat ohjattiin käyttämään Myllypuron terveysasemaa. Nyt osa heistä palaa takaisin.

– Sipoossa on toimiva terveydenhoito. Meillä on kokeneita työntekijöitä, jotka ovat olleet pitkään Sipoossa ja tuntevat kunnan tavat toimia, Sipoon johtava lääkäri Anders Mickos kertoo.

Meillä on kokeneita työntekijöitä.

Anders Mickos

Sipoon terveydenhoito houkuttelee eniten juuri Helsingin asukkeja. Sipoon terveyspalvelut valinneista ulkopaikkakuntalaisista yli puolet on helsinkiläisiä.

Sipoo ryhtyi viime vuonna innolla markkinoimaan mainioita terveyspalveluitaan. Viime syksynä liki 1 000 ulkopaikkakuntalaista ilmoitti haluavansa siirtyä Sipoon terveysasemien hoivaan. Mikäli kaikki toteuttavat aikaansa, tarvitaan kuntaan lisää ammattiväkeä.

– Silloin on pakko lisätä henkilökuntaa. Ei pelkästään hoitajia ja lääkäreitä, vaan myös hammashoitajia ja mahdollisesti myös fysioterapeuttaja, Sipoon johtava lääkäri Anders Mickos painottaa.