1. yle.fi
  2. Uutiset

Neulegraffiti on pehmeää anarkiaa

Käsityöaktivisti uskoo hiljaisen vaikuttamisen voimaan. Kun sanoman kirjailemiseen käytetään aikaa, viesti välittyy voimakkaasti vastaanottajalleen.

Kotimaan uutiset
Käsityöaktivismissa vaikutetaan pehmeillä keinoilla.

Hiljainen ja hidas käsityöaktivismi voi haastaa vaikuttavuudellaan perinteisen kampanjoinnin, uskoo Oulun Hyvän mielen talon toiminnanjohtaja Solja Peltovuori. Käsityöaktivismin taustalla on ajatus, että käsityön kautta välitetyllä viestillä voidaan vaikuttaa yhteiskunnassa.

– Sanoma voi olla esimerkiksi kankaalle kirjailtu aforismi, mietelause, kannanotto tai ajatus, minkä haluaa jakaa eteenpäin. Kun sanoman kirjailemiseen käytetään aikaa, se välittyy todennäköisesti voimakkaasti vastaanottajalleen, kertoo toiminnanjohtaja Solja Peltovuori.

Pehmeää katutaidetta

Yksi käsityöaktivismin muoto ovat neulegraffitit. Neulotuilla tai virkatuilla koristeilla väritetään hetkellisesti kaupunkikuvaa. Neulegraffiti voi olla myös lahja löytäjälleen, jonka saa poimia mukaansa.

– Neulegraffiteilla voidaan välittää monenlaisia viestejä, kuten esimerkiksi sanomaa käsityön ilosta ja pehmeistä arvoista, kommentoi neulegraffitiharrastaja Marianne Karhu.

Julkisille paikoille tehdyistä neulegraffiteista on tullut maailmanlaajuinen trendi. Yhteistä neulegraffiteilla ja maalatuilla graffiteilla on sijainnin yllätyksellisyys. Neulegraffitin sijainti mietitään tarkasti etukäteen tai se laitetaan paikalleen hetken mielijohteesta.

– Tämähän ei ole ilkivaltaa. Neulegraffitit eivät jätä mitään pysyviä jälkiä ja ne saadaan helposti pois, jos ne häiritsevät jotakuta. Tämä on katutaiteen huomattavasti mukavampi muoto, perustelee Marianne Karhu.

Vähemmän tekniikkaa – enemmän luovuutta

Käsityöaktivismin tarkoituksena on edistää luovuutta, eikä se vaadi täydellistä teknistä osaamista korostaa Oulun alueen kouluissa neulegraffitityöpajoja järjestänyt Marianne Karhu. Tärkeän sanoman liittäminen käsityöharrastukseen voi lisätä tekemisen mielekkyyttä.

– Käsityöharrastus voi tuoda ihmisen arkeen iloa, väriä ja rohkeutta heittäytyä hetkeen. Myös taidetoiminnan vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin tutkitaan jatkuvasti, kertoo Oulun Hyvän mielen talon toiminnanjohtaja Solja Peltovuori.

Maija Kopola

Yle Oulu

Lue seuraavaksi