1. yle.fi
  2. Uutiset

Jihadistien johtaja Abu Bakr al-Baghdadi tunnetaan vain naamion takaa

Ääri-islamilaisen ISIS-järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on piilotellut jo useiden vuosien ajan.

Ulkomaat
Kaappaus Youtube-sivulta
YouTube

ISIS on muutaman päivän aikana vallannut kolmanneksen Irakin maapinta-alasta. Alkuviikosta muutaman tuhannen islamistitaistelijan joukko hyökkäsi Mosulin ja Tikritin kaupunkeihin. Irakin armeijan joukot pakenivat paikalta.

ISIS tavoittelee islamin ääritulkintaan pohjautuvaa kalifaattia Irakin ja Syyrian alueelle. Järjestö on taistelutaktiikoissaan äärimmäisen raaka. ISIS on teloittanut valtaamillaan alueilla shiiamuslimeja ja kristittyjä uskonnon perusteella.

ISIS:n johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on saanut suurvoiton sissisodassa. 43-vuotias al-Baghdadi on Irakin al-Qaidan kasvatti. Hän irtautui terroristiverkosto al-Qaidasta Irakin sisällissodan aikaan.

Al-Baghdadi tunnetaan myös lisänimellä Abu Duana. Al-Baghdadi on sunnimuslimi, jonka radikalisoitumisesta liikkuu useita huhuja. Hänen tiedetään tavanneen al-Qaidan taistelijoita jouduttuaan Yhdysvaltain miehitysjoukkojen johtamaan irakilaiseen vankilaan vuonna 2005.

Piilottelee julkisuudelta ja  seuraajiltaan

Abu Bakr al-Baghdadi.
Abu Bakr al-Baghdadi.Yhdysvaltain ulkoministeriö / EPA

Al-Baghdadia ei ole nähty julkisuudessa, eikä hän esiinny ISIS:n propagandavideoilla. Al-Baghdadi tarkoittaa arabiaksi bagdadilaista, eikä se ole miehen oikea sukunimi.

ISIS:n johtaja piilottelee myös omilta seuraajiltaan ja jakaa käskyjä puhelimitse tai välikäsien kautta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Al-Baghdadin uskotaan viettäneen viime kuukausina aikaa myös Syyrian puolella Raqqan kaupungissa. ISIS on perustanut Raqqan maakuntaan Itä-Syyrian Taliban-hallinnolle tyypillisiä sharia-oikeuksia ja telottanut siviilejä julkisesti.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat etsintäkuuluttaneet al-Baghdadin jo vuonna 2011 ja hänestä on luvattu maksaa yli 7 miljoonan euron löytöpalkkio.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi