Familonin työntekijät odottavat uudelta omistajalta lisää töitä

Familonin patjatehtaiden uusi omistaja kaavailee patjoista uutta vetonaulaa Venäjän markkinoille. Heinolan tehtaalla työntekijät toivovat ison emäyhtiön tuovan lisää työtä.

talous
Patja valmistuu tehtaalla.
Heikki Ahonen / Yle

Familonin Heinolan patjatehtaalla on odottava ja rauhallinen tunnelma. Vaikka osa työntekijöistä nauttii jo lomasta, patjoja valmistuu kesätyöläisvahvistusten avulla.

Patja tehdään käsityönä. Monen työvaiheen jälkeen muun muassa metallilangasta, kankaasta ja vaahtomuovista muotoutuu erilaisille ihmisille erilaisiin sänkyihin sopivia patjoja.

Samaan aikaan, kun alakerrassa huhkitaan, yläkertaan on kokoontunut joukko pukumiehiä ja toimittajia. Isännät naureskelevat hyväntahtoisesti toisilleen.

– Joukon rintaliina taitaa olla sinikeltainen, naurahtaa itse ruotsalais-virolainen Peter Hunt ja toteaa samalla itse pukeutuneensa sattumalta sinivalkoisiin väreihin.

Paupan päätteeksi kätelläään

Värit kertovatkin juuri ilmoitetun ja allekirjoitetun kaupan pohjoismaisesta luonteesta. Ruotsissa pääkonttoriaan pitävä, yksi Euroopan suurimmista tyynyjen ja peittojen valmistajista Trading House Sandinavia, on suomalaisille tutun Familonin uusi omistaja. Ruotsin väreillä varustautunut mies, Jouko Salakka, siirtyy Finlayson & COy:n toimitusjohtajan pallilta Familonin johtoon.

Alakerran tehdashallissa odotetaan uuden omistajan linjauksia. Päivi Vainoniemi myöntää, etä osalla työntekijöistä oli etukäteen negatiivisia ajatuksia yrityskaupasta. Nyt uuden omistaja nimen selviämisen myötä tunnelmat ovat valoisammat.

– Toivotaan, että työt lisääntyy niin, että voitaisiin myös palkata lisää henkilökuntaa. Työntekijämäärä on vuosien myötä supistunut aika paljon.

Patjoilla Venäjälle

Trading House Scandinavian omistaja Peter Hunt vaikuttaa tyytyväiseltä Familon-kauppaan. Patjayhtiö sopii hänen mukaansa uuden emoyhtiön toimintaan.

– Se (Familon) on suomalaisten tuntema brändi ja sillä on iso markkinaosuus. Patjat sopivat tuotevalikoimaamme oikein hyvin.

Tarvitsemme kaiken taidon, joka täällä on kehittynyt pitkä ajan kuluessa.  

Peter Hunt

Kaupan myötä Trading House Scandinavia pääsee Venäjän markkinoille. Hunt sanoo Venäjän liiketoiminnan olevan yksi keskeisiä kaupan osia. Heinolan ja Kankaanpään tehtaiden työntekijöiden ammattitaidolle Hunt lupaa olevan kysyntää. Tarkoitus on lisätä tuotekehitystä.

– Kaupan myötä meille tulee lisää uutta taitoa ja henkistä pääomaa. Kaikki ne ovat erittäin tärkeitä kehitettäessä brandiä eteenpäin. Tarvitsemme kaiken taidon, joka täällä on kehittynyt pitkä ajan kuluessa.

Tulevaisuuden työntekijämääriä Familonin uusi omistaja ei suostu arvailemaan. Yhtiöllä on entuudestaan tehtaita Suomen ja Venäjän lisäksi Virossa, Puolassa ja Kiinassa.

– Tottakai yritämme tulevaisuudessa olla tehtaissamme entistä tehokkaampia, sanoo Peter Hunt.