Kela: Lääkkeet kallistuvat, koska kilpailu ei toimi

Kelan tutkijoiden mukaan lääkeyhtiöiden välinen hintakilpailu on hyytynyt. Viitehintajärjestelmä laski hintoja viisi vuotta sitten nopeasti, mutta nyt suunta on kääntynyt jopa nousuun.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kun lääkkeiden viitehintajärjestelmä otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, hinnat laskivat reippaasti. Heti ensimmäisenä vuonna säästöä tuli yli sata miljoonaa euroa. Säästäjinä olivat lääkkeitä ostavat kuluttajat ja Kela, joka maksaa lääkekorvauksia.

Ilo näyttää kuitenkin jääneen lyhyeksi. Pari vuotta sitten hintojen lasku hyytyi ja nyt joidenkin lääkkeiden hinnat ovat jopa nousseet.

– Mitä minä olen seurannut niin lääkeyhtiöillä ei ehkä ole enää niin aktiivista halua pyrkiä hinnalla kilpailemaan, arvioi Kelan lääketutkimustiimin tutkija Hanna Koskinen.

Koskisen mukaan kilpailun vähenemiselle on monta syytä: viitehintajärjestelmä suosii isoja lääkefirmoja eikä pienten yrittäjien ole helppo murtautua markkinoille. Tätä tukee apteekkien toiminta. Apteekit tilaavat lääkkeitä usein vain isoilta yhtiöiltä, koska isojen toimitusvarmuus on paras. Tällöin valikoimissa ei aina ole sitä kaikkein halvinta tuotetta, vaan sen saa vasta seuraavaksi päiväksi. Useimmat asiakkaat eivät jaksa tai pysty sitä odottamaan.

– Henkilökohtaisella tasollahan se on usein aika pieni säästö, mutta yhteiskunnan tasolla säästö on iso, jos ostetaan halvinta, muistuttaa Koskinen.

Lääketeollisuus: Normaalia hintojen tasoittumista

Lääketeollisuus ei hyväksy tutkijoiden väitettä kilpailun välttelemisestä. Lääkepoliittisen johtajan Sirpa Rinnan mukaan kyseessä on tavallinen kehitys.

– Meillä alkoi viisi vuotta sitten hyvin voimakas hintakilpailu viitehintajärjestelmässä ja tässä on kysymys ihan normaalista heiluriliikkeestä. Ei ole realistista odottaa, että hinnat jatkuvasti putoavat, vaan ne tasoittuvat jollekin tietylle tasolle.

Rinnan mielestä pienillä yrityksillä on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan markkinoille.

– Lääkekorvausjärjestelmä ja viitehintajärjestelmä on molemmat rakennettu nimenomaan siitä näkökulmasta, että siellä on tilaa molemmille toimijoille. Kyllä järjestelmän perusta on ihan kunnossa.

Onko, sitä selvittää pian sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä. Ministeriössä on myös havahduttu hintojen nousuun ja tavoitteena on selvittää, miten lääkekustannukset saataisiin kuriin.