1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Lukijat suosittelevat luontokohteita: 5 erityisen kaunista lomareittiä Suomessa

Nämä viisi lomareittiä Suomessa olivat erikoisimpien joukossa, kun kysyimme Yle Uutisten lukijoilta elämyksellisimpiä kesäreittejä Suomen suveen. Näistä löytynee kohde sellaisellekin, joka uskoo käyneensä Suomen joka kolkassa. Juttu on julkaistu kesäkuussa 2014.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten lomareittikarttaan kertyi noin 350 suositusta kauneimmista reiteistä ja paikoista ympäri Suomea. Yleisö oli jättänyt merkintöjä niin jalan, autolla, polkupyörällä, moottoripyörällä kuin veneellä kulkeville. Myös yhtä museorautatien resiinalla kuljettavaa reittiä ehdotettiin.

Poimimme joukosta viisi poikkeuksellista elämystä eri puolilta maata:

1. Kauneimmaksi kehuttu: Lietveden maisematie

Lietvedentietä Mikkelin ja Puumalan lähellä moni lukija kehui Suomen kauneimmaksi reitiksi. Kuva: Olavi Kietäväinen. Lukijan kuva.

Usea lukija kehuu maan kauneimmaksi Lietveden maisematietä eli kantatietä 62 Mikkelin ja Puumalan välillä. Tie kulkee pitkän matkan kapealla kannaksella veden ympäröimänä. Puumalan päässä on Pistohiekan uimaranta, jossa järjestetään myös lavatansseja.

”Pala kauneinta Suomea. Saimaa, saaria, luotoja. Ihana Lietveden sillan kesäkioski.”

"Upea paikka aurinkoisella säällä, Saimaan kauneus todella loistaa. Itselleni lapsuudesta tuttu mökkimatkojen etappi, jossa iskä aina hidasti vauhtia että voisimme ihailla maisemia."

"Tämä 90-luvun Toyota-mainoksista tuttu tien osuus on kauneinta mitä Suomesta löytyy. On mutkaa, nyppylää, metsää, siltoja ja järveä."

2. Vaeltaen Suomen suurimmalle luonnon amfiteatterille

Pyhätunturin Aittakurun luonnonmuovaama amfiteatteri. Kuva: Lukijan kuva.
Kuva: Juha Nykänen. Lukijan kuva.

Suomen ainoa kurussa sijaitseva, pääosin luonnon muovaama amfiteatteri sijaitsee Pelkosenniemellä, Pyhätunturin Aittakurun harmaassa kivikossa. Erityinen äänentoisto syntyy kurun suuresta kivimäärästä. Kuruun on rakennettu esiintymislavat ja katsomo. Kuruteatteri on nykyään Pyhän suurimpien kesätapahtumien tapahtumapaikka (siirryt toiseen palveluun).

”Helppokulkuinen, erikoinen amfiteatteri, tulistelupaikka perillä. Voi jatkaa myös Kultakeron huipulle helppoa huoltotietä pitkin, jolloin näkee myös Isonkurun ylhäältäpäin. Mahtavaa!”

3. Resiinaretki Jokioisten Museorautatiellä

Jokioisten museorautatiellä voi kulkea resiinalla, joita voi vuokrata Minkiön asemalta. Resiinalla kulkee 2–4 ihmistä, joista kaksi voi kerrallaan pumpata. Sunnuntaisin ja joinakin lauantaina museorautatiellä pääsee kulkemaan myös hyöryjunalla (siirryt toiseen palveluun). Minkiön asema-alueella on höyryfestivaali 26.-27.7. Höyryjunan kulkiessa resiinaa ei voi vuokrata.

”Hauska matka resiinalla pumpaten läpi avarien peltomaisemien. Matkalla nuotiopaikka, jossa voi vaikka paistaa makkarat. Minkiön asemalla on myös kahvio. Hieno elämys!”

4. Merelle Maakallan saareen kaljaasilla

Kuva: YLE

Maakallan saarelle Kalajoen edustalle pääsee oman veneen lisäksi yleisöpurjehduksilla (siirryt toiseen palveluun), jotka lähtevät Rahjan kalasatamasta, Kalajoelta. Purjehdus kestää noin 4,5 tuntia.

Kahden hehtaarin kokoinen Maakalla on kohonnut merestä vasta 1400-luvulla, ja se on pitkään ollut tärkeä kalastajatukikohta. Saarella on puinen Kalastajakirkko vuodelta 1780 sekä kalastajamuseo.

”Upea kesäkohde. Vanhat, sympaattiset kalamajat, herkullista savusiikaa, aina erilainen meri ympärillä ja puukaljaasi Ansion kyyti saarelle ikimuistoinen!”

5. Vene- tai melontaretki Pielisen nauhasaarille

Itä-Suomessa sijaitsevan Pielisen keskellä on kaksi poikkeuksellisen pitkää ja kapeaa saarta, Purjesaari ja Laitosaari. Yle Uutisten lukija koki unohtumattoman retken melottuaan saarelle ja sen nuotiopaikalle. Laitosaaren länsipuolella, mantereella sijaitsee pirunkirkko (siirryt toiseen palveluun): Z-kirjaimen mallinen, 34 metriä pitkä ja 1-7 metriä korkea rakoluola.

"Lähtö Merilänlahdesta kanootilla tai soutuveneellä, nauhana hienot, karut saaret. Vieressä Kolin uhkeat näkymät. Lopulta tulet Laitosaareen, joka on kuin Y väärinpäin. Y:n sopukassa nuotiopaikka. Voit meloa länteen ja nousta louhikkoiseen Z-muotoiseen Pirunkirkkoon!"

Pielisen ympäristössä on monta muutakin lukijoiden suosittelemaa kohdetta:

  • Vornan museotie Pielisen itärannalla: "Uskomattoman viehättävä tienpätkä."
  • Paalasmaantie Pielisen saaristossa: "Kaunis saaristotie lossin, monien saarten ja siltojen kautta."
  • Kontiovaarantie: "Uskomattoman kaunis tie kulkee harjanteen päällä mäntymaastossa. Alla monin paikoin lampia."
  • Herajärven kierros Kolilla:"Perinnemaisemaa, vaaroja, majavanpesiä, kaskialueita ja eläimiä." "Missään muualla en ole kokenut yhtä hiljentäviä maisemia kuin Herajärven kierroksella."