Bushin perhekuvien vuodosta epäilty hakkeri syytteeseen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain entisten presidenttien henkilökohtaisten tietojen vuotamisesta epäiltyä hakkeria vastaan nostettiin syytteitä Virginiassa.

Ulkomaat
George H. W. Bush
Yhdysvaltain entinen presidentti George H.W. Bush.Larry W. Smith / EPA

Romanialaista hakkeria vastaan nostettiin torstaina syytteitä korkea-arvoisten Yhdysvaltain viranomaisten Facebook-tilien ja sähköpostien hakkeroimisesta.

Marcel Lazaria, hakkerinimeltään Gucciferia, syytetään Virginiassa useiden henkilöiden tietoihin murtautumisesta ja tietojen vuotamisesta julkisuuteen.

Syytteessä ei nimetä henkilöitä, joihin tietomurto kohdistui, mutta koska hakkeroitua materiaalia vuodettiin julkisuuteen viime vuonna, suuri osa tiedoista on julkisia.

Hakkeroinnin kerrotaan kohdistuneen muun muassa Yhdysvaltain entisen presidentin neuvonantajaan sekä muihin entisten presidenttien läheisiin.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powell myönsi viime vuonna, että hänen sähköpostiinsa ja Facebook-tiliinsä oli murtauduttu. Yhdysvaltain salainen palvelu on myös aiemmin kertonut tutkivansa tapausta, johon liittyy Bushin perheen henkilökohtaisten sähköpostien hakkerointi.

Oikeudenkäynti liittyy tapaukseen, jossa Bushin presidenttiperheen sähköposteja vuosi julkisuuteen viime vuonna. Vuoto herätti laajaa kansainvälistä huomiota, sillä sähköpostit sisälsivät muun muassa George W. Bushin maalaamia omakuvia, jotka kuvasivat Yhdysvaltain entistä presidenttiä itseään suihkussa. Vuodot sisälsivät myös tietoja Yhdysvaltain entisen presidentin George H.W. Bushin terveydentilasta.

Useiden medialähteiden mukaan Romanialainen tuomioistuin on jo aiemmin tuominnut tammikuussa pidätetyn Lazarin neljän vuoden vankeuteen sähköpostitilien jatkuvasta murtamisesta. Rikosten uhrien nimiä ei ole julkistettu oikeuden asiakirjoissa.

Lazarin kerrotaan hakkeroineen lukuisia poliittisia vaikuttajia, viihdemaailman tähtiä, viranomaisia sekä toimittajia.

Lähteet: Reuters, AP, BBC