Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen näyttely valottaa hiphopin kulta-aikaa – video

Porin taidemuseossa avutuu tänään amerikkalaiseen hip hop ja rap-kulttuuriin luotaava valokuvanäyttely. Esillä on ainutlaatuinen kokoelma valokuvia musiikinlajin suurimmista tähdistä näiden uran alkuajoilta 1990-luvulta. Kuvat olivat esillä New Yorkissa viime elokuussa.

Valokuva hiphop-tähti Tupac Shakurista ystävineen.

Porin taidemuseon näyttelysaliin avautuu 1990-luvun hiphop ja rap-scene valtavina printteinä. Näyttely jatkaa taidemuseon kaupunkikulttuuri-teemaa. Amerikkalaisvalokuvaaja Chi Modu pääsi työssään ikuistamaan alan isoja nimiä jo näiden uran vasta orastaessa.

Nyt 20 vuotta myöhemmin heidän merkityksensä vasta ymmärtää.

valokuvaaja Chi Modu

– Tupac Shakur, The Notorious B.I.G. ja Puff Daddy joita muun muassa kuvasin, olivat silloin hyvin nuoria. He eivät tienneet muuttavansa maailmaa. Nyt 20 vuotta myöhemmin heidän merkityksensä vasta ymmärtää, kertoo valokuvaaja Chi Modu.

Kuvien artisteisteista tuli maailmankuuluja ja heidän levynsä ovat myyneet miljoonia. Osasta tuli rikkaita, osa menehtyi väkivaltaisesti jo nuorella iällä.

Heidän elämänsä oli toisinaan väkivaltaista, mutta se oli enimmäkseen ymmärryksen puutetta siitä, että joskus hekin vanhenisivat.

Artistit olivat ennen aidompia

1990-luvulla hiphopin ympärillä ei pyörinyt vielä yhtä paljon rahaa ja valokuvaajan oli vielä mahdollista päästä lähelle kuvattaviaan, toisin kuin nyt.

– 90-luku ei ollut hiphopin alku eikä loppu. Silloin vain koko ilmiö nousi uudelle tasolle. Nykypäivänä artistista on vaikeampi saada otettua todenmukaista kuvaa.

Valokuvauksen tuntemattoman suuruuden Chi Modun näyttely saatiin Poriin pikavauhtia sosiaalisen median ansiosta. 1980-luvulla New Yorkissa vaihtooppilasvuotta viettänyt porilainen sai houkuteltua silloisen luokkakaverinsa Chi Modun tuomaan New Yorkin katukuvaakin koristaneen näyttelynsä Poriin.

– Hiphopissa on itärannikon, länsirannikon ja jopa Suomen tyyli. Rakastan sitä, että täälläkin ihmiset ovat ottaneet genren omakseen. Jos sinulla on jotain sanottavaa, ovat rap ja hiphop sille hyvä foorumi, Modu toteaa.

Katso video näyttelystä ylläolevasta linkistä. Toimittajana Suvi Vesalainen.