Bändileirille tullaan aina uudestaan ja uudestaan

Tervolassa leireillään taas tänä kesänä kevyen musiikin parissa. Termusa -leiriä alunperin ideoimassa ollut Juha Joutilainen meinaa tämän kesän jälkeen siirtyä sivummalle, sillä Termusa on kuulunut miehen kesiin jo lähes 20 vuotta.

kulttuuri
Juha Joutulainen jammaa rumpuja soittavan Lassi Paunan kanssa
Kati Siponmaa / Yle

Kemiläinen Timo Vähä tuijottaa nuotteja keskittyneenä ja kuuntelee opettajansa Anssi Hallikaisen ohjeita. Hallikainen on itse saanut oppinsa Lappian Pop&Jazz Konservatoriosta ja käytännön työstä muusikkona. Mies vastaa lyömäsoittimista Men In Black -kokoonpanossa.

Hallikaisen tapaan muillakin opettajilla on kokemusta bändissä soittamisesta ja se on Termusa ry:n puheenjohtaja Juha Joutulaisen mukaan yksi vetovoimatekijä leiriläisten näkökulmasta.

Rumpusetin takana istuva Timo Vähä laskeskelee, että hän on leirillä nyt kolmatta tai neljättä kertaa.

– Täällä on hyvä tunnelma ja se on säilynyt samana vuosien aikana, Vähä sanoo ja arvelee myös musiikillisesti leiriltä jäävän aina uusia juttuja mukaan.

Timo Vähä soittaa Anssi Hallikaisen opetuksessa
Timo Vähä saa Anssi Hallikaiselta soitto-oppia. Kati Siponmaa / Yle

Keminmaalainen Lassi Pauna on myös rumpumiehiä. Hän kertoo soittaneensa jo 5-vuotiaasta lähtien. Leiriläisenäkin nuori mies on jo konkari.

– Olen täällä jo neljättä kertaa eli ensimmäistä kertaa osallistuin 7-vuotiaana, Pauna sanoo.

Laulamistakin Lassi on leirillä kokeillut, mutta rummut tuntuvat omimmalta instrumentilta.

Täällä on hyvä tunnelma ja se on säilynyt samana vuosien aikana.

Timo Vähä

Joutulainen kertoo tämän kesän leirin olevan poikavoittoinen.

– Olisikohan meillä nyt neljä tyttöä mukana. Tytöt ovat yleensä kiinnostuneita laulamisesta ja toivottavasti tulevinakin vuosina saadaan mukaan uusia laulutähtiä Tervolan leirille, Joutulainen kannustaa.

Uusia tuulia

Itse Joutulainen meinaa tämän suven jälkeen antaa tilaa nuoremmille.

– Nyt tulee täyteen 17-18 vuotta tätä hommaa. Muistan kyllä hyvin aikoinaan, kun klassista musiikkia opetettiin täällä viimeistä kesää ja minut kutsuttiin Termusan johtokuntaan mukaan ja uusia tuulia miettimään. Kyllä se minun ideasta lähti, että jatketaan tällaisena kevyen musiikin bändileirinä, Joutilainen muistelee.

Kokonaan mies ei malta kuvioista pois jäädä ja haluaa olla seuraajansakin tukena ainakin aluksi. Joutulainen naurahtaa jatkavansa eräänlaisena Termusan kummisetänä.

Termusa huipentuu tänäkin kesänä päätöskonserttiin, jota varten leiriläiset ovat viikon varrella valmistelleet esityksiä opettajiensa johdolla. Konsertti pidetään tervolalaisten omassa kulttuuritalossa, Nuorisoseuralla lauantaina klo 13.