Seksi, veriroiskeet ja camp – b-luokan kauhun pyhä kolminaisuus

B-luokan kauhuelokuva on vuosikymmenten saatossa muovautunut pienen budjetin elokuvasta merkitsemään tarkoituksellisen raflaavaa kauhua ja camp-huumoria.

elokuvat
Nurse -elokuva.
Tähtihetkessä keskusteltiin b-luokan kauhuelokuvista, jotka nojaavat seksiin, väkivaltaan ja camp-huumoriin.

Tuore esimerkki b-luokan kauhusta on sairaalaan sijoittuva vähäpukeisilla hoitajilla ja veren lentämisellä mässäilevä Nurse -elokuva, joka nähdään viikonloppuna Helsingissä elokuvateatterissa.

Kauhu- ja kulttielokuviin perehtynyt elokuvatoimittaja Matti Rämö sanoo Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa B-elokuvan kauhun perustuvan kolmeen elementtiin.

– B-luokan kauhuelokuva on aina pelannut raflaavilla aiheilla, shokeilla ja tabuilla. Niissä ammennetaan perinteisesti seksistä ja väkivallasta. Nurse lyö päälle vielä B-elokuvan kolmannen klassisen elementin eli koomisuuden. Tämän elokuvan kohdalla mietin, että ovatko camp ja kökkö tarkoituksellista vai ovatko ne lorahtaneet sinne vahingossa.

B-luokan kauhuelokuvan määritelmä on Rämön mukaan muuttunut vuosikymmenten saatossa. Nykyään B-elokuvan estetiikka on tarkoituksellista ja laskelmoitua tyyliä.

– Quentin Tarantinon Death Proof esimerkiksi imitoi B-elokuvaa vaikka onkin tuotantoarvoltaan sulava Hollywood-elokuva. Alun perin termi on viitannut tuotantotapaan. 1930-luvun lama oli karkottanut yleisön ja Hollywood hamusi katsojia takaisin tarjoamalla tähtien ympärille rakennetun A-elokuvan kylkeen toinen näytös, halvemmalla tehty elokuva samaan hintaan. B-elokuvat vetosivat yleisöön arveluttavalla aihepiirillään.

Halloween elokuvahistorian suurmenestyksiä

Kauhua on aina tehty pienellä budjetilla, joten uudistunut edullisempi teknologia ei ole juuri muuttanut genreä. 1980-luvulla syntynyt ”löydetyn materiaalin” -genre on tehnyt kuitenkin paluun. Realismia hakevat elokuvat koostuvat kadonneiden tai kuolleiden henkilöhahmojen itse kuvaamasta materiaalista.

– Digitalisaation myötä on elpynyt B-elokuvan kauhun alalaji ”löydetty materiaali”. Se tarkoittaa, että löydetään kasa nauhoja, joissa näkyy kamala tapahtumaketju. Paljon on tullut elokuvia, joissa suttuisia elokuvanauhoja käydään läpi ja siellä suhisee milloin mitäkin kummituksia.

B-elokuvakauhu ei pyöri vain pienessä fanipiirissä. Välillä pieni kauhuelokuva nousee klassikkoelokuvaksi. John Carpenterin vuoden 1978_ Halloween _on tuottanut huikeasti suhteessa pieneen budjettiinsa.

Halloween on vaikutusvaltaiseksi elokuvaksi noussut viiltäjäelokuvien arkkityyppi. Se modernisoi koko kauhukäsitettä Yhdysvalloissa tuomalla kasvottoman mörön keskiluokkaiseen maisemaan. _Halloweenin _synnyttämä lajityyppi on kylläkin nopeasti jäänyt toistamaan itsenään, sanoo Rämö.