1. yle.fi
  2. Uutiset

Karjalanpiirakka elää uutta tulemista – piirakkakurssit loppuunmyytyjä

Kursseista ovat kiinnostuneet eri sukupolvet ja niin naiset kuin miehetkin. Karjalaisilla kesäjuhlilla kisataan tänään karjalanpiirakan leipomisen mestaruudesta. Kukaan ei ole vielä koskaan onnistunut saamaan kisassa täyttä pistemäärää.

Kotimaan uutiset
Riisipiirakoita kaupan myyntipisteessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Karjalaisilla kesäjuhlilla Lappeenrannassa käydään tänään piirakkamestaruuskilpailut, joissa kisataan, kuka leipoo parhaimmat karjalanpiirakat.

Kilpailuissa ylituomarina toimiva kotiseutuneuvos Aira Viitaniemi ohjaa kursseja, joilla opetetaan perinteisen karjalanpiirakan leipomista. Karjalaisiin perinneruokiin erikoistuneen Viitaniemen mukaan kurssit ovat viime vuosina olleet loppuunmyytyjä, eivätkä kaikki halukkaat ole edes mahtuneet mukaan. Karjalanpiirakan leipomisesta ovat innostuneet niin nuoret kuin vanhemmatkin ihmiset ja mukana on ollut sekä miehiä että naisia.

Viitaniemen mukaan karjalanpiirakkakisoissa ovat perinteisesti menestyneet Karjalasta kotoisin olevat tai karjalaiset sukujuuret omaavat naiset, mutta kilpailijoita on tullut ympäri Suomea. Lasten kilpasarjoissa karjalainen tausta ei ole ollut niin selvästi nähtävillä, vaan pienet piirakkamestarit voivat tulla eri puolilta maata.

Suomen piirakkamestaruus ratkotaan aina kerran vuodessa Karjalaisilla kesäjuhlilla. Kilpailussa on ikäsarjat eri-ikäisille kilpailijoille sekä omat sarjansa naisille ja miehille. Aikuisten kilpasarjoissa kukin kilpailija leipoo kymmenen perunapiirakkaa sekä kymmenen ohrapiirakkaa. Lapset leipovat kaksi kumpaakin laatua.

Täydellistä piirakkaa ei ole vielä leivottu

Piirakat arvostellaan asteikolla 1-10. Kisassa pisteytetään sekä tekotapa, piirakan ulkonäkö että maku ja tämä summa jaetaan kolmella. Jo vuosia piirakkakisoissa tuomarina toiminut Viitaniemi kertoo, että kukaan ei ole koskaan saavuttanut kisoissa täyttä pistemäärää. 9,5 on ollut tähän mennessä annettu paras arvosana.

Yhden onnistuneen piirakan leipominen ei vielä siivitä kilpailijaa voittoon, sillä kaikki kymmenen piirakkaa arvostellaan kokonaisuutena.

Kilpailijat eivät itse tee taikinoita tai riisipuuroa, vaan ne on tehty valmiiksi ja siten kaikille samat. Viitaniemen mukaan taikinassa ei saa olla ollenkaan vehnäjauhoja, vaan ruisjauhoja.

Kilpailuissa kriittisimmät vaiheet ovat kaulinta sekä rypytys. Kilpailijat maustavat piirakoihin laitettavan riisipuuron itse suolalla, joten myös suolan määrä on ratkaiseva lopputuloksen kannalta.

Piirakkamestaruuskilpailut järjestetään Lappeenrannassa tänään lauantaina 14. kesäkuuta ammattiopisto Sampon tiloissa osoitteessa Pohjolankatu 12.

Lue seuraavaksi