Saunatonttu vetää matkailijan maaseudulle

Etelä-Pohjanmaan matkailukesä nojaa maaseutumatkailuun. Maakunnassa on vajaa 240 majoituspalveluja tarjoavaa matkailuyritystä, joista lähes 80 prosenttia on maaseutumatkailuyrityksiä. Esimerkiksi Lapuan Ojutkankaalla Peräkankaan matkailutila lisää yöpymispaikkoja. Maitotilan matkailijamäärät ovat kasvaneet vuosi toisensa perään. Muun muassa tilan saunatonttu vetää vieraita puoleensa.

matkailu
Savusaunan lämmitystä Peräkankaan matkailutilalla.
Peräkankaan matkailutilalla saunatontun tehtävät ovat vielä vanha isäntä Kalevi Peräkankaan harteilla, mutta savusaunan lämmitys hoituu myös tilan nuorelta isännältä Jarmo Peräkankaalta.Päivi Rautanen/Yle

Etelä-Pohjanmaa ei ole perinteinen matkailumaakunta, mutta matkailusta on kehittymässä alueelle varteenotettava elinkeino. Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Ulla Jussila ynnää tilastoja ja kertoo, että toissavuonna maakuntaan jäi 353 miljoonaa euroa matkailutuloa.

Etelä-Pohjanmaan matkailu nojaa maaseutumatkailuun.

– Maaseutumatkailu on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Esimerkiksi kotieläinpihat ovat suosittuja, kun Power Parkiin matkaavat pääkaupunkiseudun perheet yöpyvät matkalla, Ulla Jussila kertoo.

Etelä-Pohjanmaalle tulee matkailijoita etenkin tapahtumien perässä, mutta Ulla Jussilan mukaan Etelä-Pohjanmaan matkailu ei ole pelkkää tapahtumamatkailua, vaan alueelle tullaan paitsi Power Parkin myös Ähtärin eläinpuiston ja Tuurin kyläkaupan perässä.

– Myös uusia matkailuyrityksiä syntyy. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa Siirilän eläinmaailma Seinäjoella, Hakkilan tila Kuortaneen Ruonalla ja Tuurin uusi lomakylä, joka tarjoaa muun muassa kalastusmahdollisuuksia, Ulla Jussila listaa.

Savusaunan ja paljun lämmitystä Peräkankaan matkailutilalla.
Savusaunan ja paljun lämmitys on uskottu Peräkankaan matkailutilalla vanha isäntä Kalevi Peräkankaan vastuulle. Tyttärenlapset Wilhelmiina, Santra ja Tilta-Maria Liuksiala ennättivät saunatontun avuksi.Päivi Rautanen/Yle

Kahden sukupolven voimin

Sisko ja Kalevi Peräkangas rakensivat vuonna 1997 maitotilansa yhteyteen suuren hirsihuvilan matkailukäyttöön ja maatilan liitännäiselinkeinoksi.

– Saksin Jorma meidät innosti tähän. Siihen aikaan oli EU-tukea tarjolla ja vähän hakijoita. Lähdin siltä istumalta metsään katsomaan, löytyykö sieltä niin isoja hirsiä, että saataisiin tehtyä mökki, Kalevi Peräkangas muistelee.

– Ajattelimme, että mökistä tulee sitten meille eläketupa. Emme hennonneet ottaa tätä omaan käyttöön, kun kerran asiakkaita on riittänyt, Sisko Peräkangas sanoo.

Peräkankaan maatilamatkailutila on jo toisen polven harteilla. Jarmo Peräkangas ja puolisonsa Marlene Tuomela holitavat niin karjaa kuin matkailijoitakin. Työn alla on toinenkin mökki eli majoituspaikat lisääntyvät Peräkankaalla.

– Kesät ovat sesonkiaikaa, mutta aivan hyvin väkeä riittää pitkin vuottakin. Käyttöaste on lisääntynyt joka vuosi, Jarmo Peräkangas kertoo.

Peräkankaan tilalla vierailee jo enemmän ulkomaalaisia kuin suomalaisia. Muun muassa sama venäläinen perhekunta vuokraa ison mökin kesäisin moniksi viikoiksi. Näin on tapahtunut jo monena vuotena peräkkäin. Samoja asiakkaita tulee takaisin.

Mukavaa vaihtelua ja lisätili

Jarmo Peräkangas myöntää, että maitotilallisen ja matkailuyrittäjän aika on tiukilla.

– Jos suoraan sanotaan, niin ei se aika tahdo riittää. Mutta tämä tuo mukavaa vaihtelua ja lisätilin tilalle.

Loitolla ja seurana sopivassa määrin

Matkailutilan hoidossa riitää tehtävää kahdelle sukupolvelle. Marlene Tuomela hoitaa muun muassa yrityksen nettisivuja, jotka tuovat yhä enemmän uusia matkailijoita Ojutkankaalle. Myös Sisko ja Kalevi Peräkangas ovat edelleen päivittäisissä toiminnoissa mukana. Monet matkailijat kaipaavat myös isäntäväen seuraa.

– Toisinaan pitää pysyä loitolla, mutta esimerkiksi venäläiset vinkkaavat mökin pihalta, että "tuu tänne vaikka ryyppimään olutta", Kalevi Peräkangas kertoo.

– Mikäpä siinä, mentävä on aina joksikin aikaa, vanha isäntä hymyilee.

Saunatontun luvalla savusaunaan

Peräkankaan matkailutilalla yksi vetonaula on iso savusauna paljuineen. Ja saunatonttu!

– Saunatonttu valvoo, että ilman saunatontun lupaa ei saa mennä saunaan, muuten siellä on tikua, Kalevi Peräkangas paljastaa. Peräkankaalla savusaunan lämmitys on etupäässä vanhan isännän hommia.

– Kyllä mä olen siihen kouluni käynyt. Jo lapsuudessa teimme isän kanssa savusaunan kiukaan, saunatonttu myhäilee.