Älykkäät komposiittikaasupullot alan suurin uudistus sataan vuoteen

Aga suunnittelee Riihimäen tehtaan uusimista, jotta teollisuuden, sairaaloiden ja muiden suurasiakkaiden käyttöön voidaan tarjota kaasuja uusissa suurpulloissa. Yksittäinen kuluttaja on voinut grillata pienen komposiittikaasupullon avulla jo jonkin aikaa, mutta nyt sama teknologia tekee tuloaan myös suurasiakkaille.

tekniikka
Mies siirtää Agan komposiittikaasupulloa
Uusi teollisuuden komposiittipullo on helppo kuljettaa ja käsitellä, vakuuttaa myyntipäällikkö Harri Virtanen. Ville Välimäki / Yle

Teollisuuden, sairaaloiden ja muiden suurkuluttajien tarvitsemia kaasuja on pian tarjolla myös kevyissä, mutta terästä lujemmissa komposiittipulloissa.

Ala hehkuttaakin, että komposiittipullo on suurin uudistus sataan vuoteen – niin kauan teräksinen kaasupullo on ollut käytössä. Teräspullo pysyy tarjolla vielä pitkään, kymmeniä vuosia, mutta komposiitillakin on paikkansa.

Esimerkiksi lentokoneissa ja laivoissa kevyempää pulloa on helpompi liikutella. Uuteen pulloon voi pakata enemmän kaasua. Komposiittipullo kestää 300 barin paineen, se on 200 kertaa suurempi paine kuin keskimäärin henkilöauton renkaissa. Moderni pullo on myös älykäs: "pullonhenki" osaa kertoa käyttäjälle digitaalisesti, milloin pullo on tyhjenemässä kokonaan.

Komposiittipullojen täyttö vaatii tehtaan uusimista

Aga pullottaa jo kaasuja komposiittipulloihin, mutta pullotus tehdään toistaiseksi Ruotsissa. Agassa suunnitellaan tuotantolaitoksen uusimista siten, että kahden vuoden päästä komposiittipulloja voisi täyttää Pohjolan suurimmassa tehtaassa Riihimäellä.

– Tämä on taloudellisestikin käyttäjille suuri muutos. Työ keskeytyy harvemmin kaasupullon vaihdon takia, siihen mahtuu puolet enemmän kaasua, ja se on samalla ergonominen, helppo liikutella, hehkuttaa uutta pulloa myyntipäällikkö Harri Virtanen.

– Pikkuhiljaa tämä tulee levittäytymään joka puolelle. Nyt komposiittia on tarjolla Pohjoismaissa, Saksassa ja Englannissa, mutta aikanaan sitä on tarjolla sadassa maassa, sanoo myyntipäällikkö Harri Virtanen.

Kaasupullo kulkee laitoksen läpi ilman ihmiskäden kosketusta

Agan Riihimäen tehtaalla odotellaan uuden pullon täyttämistä osin jo kärsimättömästi. Uuden tuotannon aloittaminen vaatii kuitenkin Riihimäen kaasuntäyttölaitoksen venttiilien osittaista uusimista, ja muitakin investointeja hyvin pitkälle automatisoituun tuotantoon.

Riihimäen tehdas tuottaa 90 prosenttia yhtiön kaasuntuotannosta Suomessa, noin 2 300 kaasupulloa päivässä. Ilmakaasulla eli hapella, typellä, argonilla tai hiilidioksidilla täytettävät kaasupullot kulkevat laitoksen läpi automaatiolla, kenenkään koskematta niihin.

Teräspullokaan ei ole tiensä päässä: se säilyy käytössä vielä kymmeniä vuosia, uskotaan Agassa. Yhtiö arvioi, että vuonna 2020 Aga Riihimäen tuotannosta kymmenisen prosenttia on komposiittipullojen täyttöä. Sekin olisi silti monia satoja pulloja päivässä.