1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Jättimäiset saippuakuplat nappaavat aikuisenkin naisen värikkääseen maailmaansa

Vahakankaan päälle kaadetusta astianpesuainetipasta saa lapsi mehupillillä puhaltamalla syntymään rypäleen saippuakuplia. Aikuisena sitä haluaisi saada aikaan jättikuplia. Leila Siukola-Turpeinen päätti toteuttaa unelmansa ja opetteli jättikuplien taidon.

Ilmiöt
Leila Siukola-Turpeinen tekee putkilomaista saippuakuplaa
Kuplan tekijän pitää huomioida myös tuuli. Joskus se puhaltaa niin, ettei tarvitse edes kättä liikuttaa.Miki Wallenius / Yle

Periaatteessa isojen saippuakuplien teko on helppoa. Netistä löytyy paljon ohjeita, miten sopiva litku syntyy.

Moni seuraa Helsingin yliopiston kemian laitoksen lehtori Kari Hartosen paljon käytettyä ohjetta. Sopiva neste syntyy, kun sekoittaa aineita tässä suhteessa: 60 ml vettä, 50 ml nestemäistä astianpesuainetta, 50 ml glyserolia ja 20 ml siirappia.

Muitakin neuvoja löytyy. Joku kehottaa kokeilemaan tapettiliisteriä, toinen autovahashampoota tai halpaa nestemäistä liimaa.

Espanjan reissulla koettu innosti kokeilemaan

Espoolainen Leila Siukola-Turpeinen viettää kesiään mökillään Forssan Koijärvellä. Hän innostui isojen kuplien tekemisestä Espanjan reissullaan. Iltakävelyllä hän näki katutaiteilijoiden pullauttavan ilmoille nuoranpätkän avulla isoja, hytiseviä saippuakuplia, jotka vaappuivat pitkään ilmassa.

– Minäkin kokeilin kotona ja tuli isoja kauniita kuplia. Välillä tuli pyöreitä palloja, jotka lähtivät liitämään tai sitten ne putosivat maahan puolipyöreiksi.

Leilaa kiehtoo kuplissa se, ettei koskaan tiedä, millainen kupla tulee, onnistuuko se vai ei.

Mies punoi vaijerista Leilalle pyöreän renkaan ja asensi siihen kahvan. Renkaan Leila kastaa huolella liuokseen jossa on vettä, fairya ja apteekista haettua glyseriiniä.

Vaijerin kierteet keräävät saippuanestettä vakoihin, jolloin ainetta riittää pitkäksi venyvään kuplaan.

Lapsuudessa puhallettiin mehupillillä

Narulla kuplan tekeminen vaatii jo opettelua. Karhea sisalnaru kerää nestettä uriinsa, mutta kuplan synnyttäminen on vaikeampaa. Sen tietää Leila Siukola-Turpeinenkin.

Vaikka kuplienteossa on Leilallakin vielä paljon oppimista, uskaltautuu hän lauantaina 14. kesäkuuta Hämeen kylien Avoimien ovien päivänä näyttämään muillekin, miten värikkäät jättikuplat syntyvät.

Siinä eläkkeellä oleva lastentarhanopettaja palaa samalla omaan lapsuuteensa.

– Lapsena äiti laittoi pöydän päälle asetetulle vahakankaalle vähän pesuainetta. Sitten meille lapsille annettiin mehupillit ja siitä lähdettiin puhaltamaan. Niistä tuli ihania!