1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keskusta äänestää sukkahousuista, mutta ei puheenjohtajasta

Keskustan 75. puoluekokous järjestetään viikonloppuna Turussa. Tämänkertaista puoluekokousta vietetään sammutettujen lyhtyjen valossa, mutta toista oli silloin, kun keskusta kokoontui edellisen kerran Turussa.

Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Keskustan edellinen puoluekokous Turussa vuonna 1980 on vieläkin monen keskustalaisen mielessä. Tuolloin puoluetta 30 vuotta johtanut Johannes Virolainen sai väistyä, ja nuori ja kiihkeä Paavo Väyrynen nostettiin puheenjohtajaksi.

Viimeistään Turun kokous teki Väyrysestä koko kansan Paavon ja villitsi keskustaväen lähes hurmoshenkiseen tilaan.

– Se kokous on yhä monen tänne nytkin kokoontuneen mielessä. Se oli legendaarinen sukupolvenvaihdos, ja sitä on tarkoitus muistella nyt täällä Turussa uudelleen, sanoo keskustan kansanedustaja ja varapuheenjohtaja, turkulainen Annika Saarikko.

Sipilä jatkaa ilman äänestystä

Tämänkertaisessa keskustan puoluekokouksessa ei ole dramatiikkaa odotettavissa. Puheenjohtaja Juha Sipilä valitaan lauantaina jatkokaudelle ilman äänestystä, sillä hänelle ei ole ilmaantunut haastajaa. Sen sijaan varapuheenjohtajista päästään äänestämään.

Keskustan varapuheenjohtajana vuodesta 2010 toiminut Annika Saarikko haluaisi jatkaa tehtävässään.

– Innostuneella ja sopivasti jännittyneellä mielellä olen tavoittelemassa jatkokautta.  Ehkä nyt, seuraavia eduskuntavaaleja kohti mennessä olen enemmän innoissani kuin koskaan ennen, Saarikko sanoo.

Sote-uudistusta ja sukkahousuja

Keskustan paikallisyhdistykset ovat rustanneet kokousedustajien ruodittavaksi liki kolmesataa erilaista aloitetta.

Meillä on aina puoluekokouksissa myös aloitteita, jotka menevät puoliksi huumoriosastolle.

Annika Saarikko

– Siellä on aloitteita kaikesta maan ja taivaan väliltä, verotuksesta perhepolitiikkaan ja maatalouskysymyksistä sote-uudistuksiin, sanoo Annika Saarikko.

Yksi aloitteista koskee sukkahousuja. Edistykselliset keskustanaiset esittävät, että Verohallinnon pitäisi jatkossa tulkita sukkahousut verovähennyskelpoisiksi, koska ne rikkoutuvat helposti ja koskevat merkittävää osaa naisia.

– Meillä on aina puoluekokouksissa myös aloitteita, jotka menevät puoliksi huumoriosastolle, väheksymättä tietenkään sukkahousujen tarvetta, sanoo Annika Saarikko hymyssä suin.

– Mutta tämän joukon tuntien luulenpa, että nämä asiat jäävät vähemmälle huomiolle. Kyllä puoluekokouksessa pääosin käydään tiukkaa linjakeskustelua, Saarikko sanoo.