Irakin sotilaat pakenevat jihadistien huutojakin – Iranin erikoisjoukot halukkaat auttamaan Irakin shiioja

ISIS-kapinalliset ovat saaneet haltuunsa Irakin kaupunkeja yksinkertaisesti huutamalla sotilaille uhkauksia kovaäänisillä. Iranissa kasvaa into lähettää joukkoja Irakin shiiaväestön avuksi. Sunnijihadistien rynnistys saattaa lähentää Irania ja Yhdysvaltoja.

Ulkomaat
Ääri-islamilaisen ISIS-järjestön taistelijat ajavat paraatissa Mosulin läpi käyttäen autoja, jotka he olivat ottaneet haltuunsa paenneilta Irakin turvallisuusjoukoilta.
Ääri-islamilaisen ISIS-järjestön taistelijat ajoivat 13. kesäkuuta 2014 paraatissa Mosulin läpi käyttäen autoja, jotka he olivat ottaneet haltuunsa paenneilta Irakin turvallisuusjoukoilta. ISIS pyrkii verkkoviestinnällään levittämään omaa maailmankuvaansa, rekrytoimaan uusia taistelijoita ja radikalisoimaan vanhoja. Tavoite on myös pelotella ja saada järjestö näyttämään vahvemmalta, kuin mitä se on.Reuters-TV

Ääri-islamilainen ISIS-järjestö valtaa yhä lisää alueita Irakissa. Sunnimuslimien kapinallisjärjestö on tänään perjantaina hyökännyt Muqdadijan kaupunkiin, joka sijaitsee noin 70 kilometrin päässä pääkaupungista Bagdadista.

Yöllä ISIS-taistelijat ottivat haltuunsa kaksi pikkukaupunkia Diyalan maakunnassa. Uutiskanava Al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan sunnijihadistit huusivat kaupungissa oleille Irakin armeijan sotilaille kovaäänisten kautta, että jos nämä jättävät aseensa ja poistuvat heti, heitä ei vahingoiteta. Sotilaat tottelivat.

ISIS on perustanut valtaamalleen alueelle islamilaisen hallinnon. YK:n ihmisoikeusraportoija Rupert Colville sanoo, että jihadistien alkuviikosta valtaamassa Mosulissa on surmattu jo satoja ihmisiä.

Valtaajat ovat surmanneet joukon entisen hallinnon hyväksi työskennelleitä, mutta kaupungissa on myös ainakin neljä naista tehnyt itsemurhan jouduttuaan raiskatuiksi. Lisäksi ISIS on päästänyt vapaaksi joukon vankilassa olleita taistelijoitaan, jotka nyt etsivät vangitsijoitaan voidakseen kostaa.

ISIS sanoo, että sen tavoitteena on Bagdadin valtaaminen ja työntyminen vieläkin etelämmäs Karbalaan, shiiojen pyhään kaupunkiin. Tuolloin vastus todennäköisesti kovenee, kun sota tulisi shiiojen omalle maaperälle.

Iran tekee väliintulon?

Irakin shiiajohtoinen hallitus on epätoivoisessa tilanteessa armeijan vetäytyessä voimattomana. Naapurimaa, shiiajohtoinen Iran seuraa huolestuneena Irakin tilannetta.

Iranin voimakkaan Tasavaltalaiskaartin entiset sotilaat ovat ilmaisseet halukkuutensa tulla naapurimaan shiiaveljien avuksi ja taistelemaan sunnijihadisteja vastaan, kertoo Iranin virallinen uutistoimista IRNA.

Myös Iranin presidentti Hassan Rouhani on sanonut, että maa aikoo tehdä kaiken voitavansa niin paikallisella kuin kansainväliselläkin tasolla estääkseen terrorin leviämisen.

Iranin tiukka suhtautuminen sunnien äärijärjestöön voi johtaa uuteen tilanteeseen Lähi-idässä, sillä Yhdysvallat on nyt Iranin kanssa samalla puolella. Ydinaseneuvotteluissa alkanut orastava lähentyminen saattaa vahvistua, kun maille on löytynyt yhteinen vihollinen.

Iran ja Yhdysvallat ovat perinteisesti olleet verivihollisia mm. Syyriassa, kun Iran on tukenut Syyrian nykyjohtoa ja Yhdysvallat taas sitä vastaan sotivia kapinallisia. ISIS on ollut kapinallisten puolella, mutta syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan ISIS näyttää nyt lähes kokonaan keskeyttäneen sotatoimensa Syyriassa ja siirtäneensä voimansa Irakiin.

Lähteet: AFP, Reuters, AP