1. yle.fi
  2. Uutiset

Unohda chilit ja aurajuustot – Makkaramestarikisassa luotetaan nyt perinteisiin makuihin

Yksi tykkää jauhoisesta, toinen lihaisasta, kolmas mausteisesta, neljäs juustoisesta – sinapilla tai ilman. Mutta mikä on paras makkara, ja sille paras sinappi? Se selviää arvovaltaisen raadin makustelu-urakan jälkeen, kun vuoden makkara- ja sinappimestarit seulotaan lauantaina Tammelan Makkaramarkkinoilla.

ilmiöt
Makkaroita vadilla
Makkara. Juhannuksena kuuluu herkutella ja syödä hyvin, niin että rasva tirisee ja suu lopsaa. Grillissä kuuluu olla kyrsää, koipea ja kuvetta. Emäntä tekee kulhoon hyvän salaatin, isäntä kääntelee herkkuja ritilällä. Tutkitusti grilli on meillä miesten valtakuntaa. Runsas syöminen liittyy pakanalliselta ajalta periytyvään hedelmällisyysriittiin. Kun keskikesän juhlana hyvin syö, on seuraavankin vuoden sato runsas ja vatsa kylläinen. Mikäli markkinat sallivat.Markku Karvonen / Yle

Tammelan makkara-asiamies ja Makkaramestari-kilpailun tuomariston puheenjohtaja Kim Palhus ei voi etukäteen paljastaa kilpailevia makkaroita, mutta sanoo jo nimien kielivän kotimaisuuden ja perinteiden paluusta.

– Nimet kutkuttavat jo tässä vaiheessa ja odotan kilpailulta tosi paljon. Makkaroiden nimiin on nostettu kansallisperinteitä, samoin Suomessa ja kansainvälisesti nousussa olevia trendejä. Selvästi tuotekehitykseen on taas panostettu.

– Aivan selkeästi homejuustot ovat jäänet pois, ja juustot ovat vähentyneet muutenkin. Myös chili on pariin viime vuoteen verrattuna aivan minimaalisessa roolissa. On tultu lähelle kotimaista perinnemakumaailmaa. Ei liian mausteinen makkara, ja sen oma herkullisuus tuntuvat jopa erikoismakkarapuolella. Siellä ei mässäillä chileillä ja liialla mausteisuudella niin kuin useana vuonna.

Käsityöläisyyttä ja kokeilunhalua

Miten sitten kilpasille lähteneissä makkaroissa näkyvät kokeilunhalu tai käsityöläisyys?

– Kyllä se näkyy etenkin niissä makkaroissa, jotka eivät välttämättä nouse kolmen parhaan joukkoon. Totta kai tekijät ovat taas miettineet makkaroiden makumaailmoja. Muotoon nyt ei kaupallisista ja myynnillisistä syistä voi paljon vaikuttaa. Voisi sanoa viime ja edellisvuonna olleen mukana sellaisia makkaroita, jotka tänä vuonna pärjäisivät paljon paremmin kuin silloin, koska nyt ollaan niin paljon perinteisempiä.

Makkararaadin lisäksi yleisö saa valita omat suosikkinsa. Jopa 10 000 makkaran ystävää kokoontuu Tammelaan Makkaramarkkinoille (siirryt toiseen palveluun), joilla on tietysti Makkararavintola.

Markkinoilla ratkeaa myös neljättä kertaa ämpärigrillauksen SM-titteli. Kim Palhus sanoo, että tällä kertaa kisasta on karsittu pois polttarimeininkiä ja villein meno. Ämpärigrillaajien tekniikat ovat hioutuneet ja tarkoitus on löytää taitaja, joka pienessä tilassa saa parhaiten maut esiin ja syötävintä ruokaa.

Lue seuraavaksi