Norilsk Nickel keskittää tuotantoa Harjavaltaan

Nikkelijätti on tehnyt strategisen linjauksen, joka vahvistaa Harjavallan tuotantolaitoksen asemaa entisestään. Venäjällä kaivettavan nikkeliraaka-aineen jalostusta keskitetään Suomeen.

talous
Norilsk Nickel Harjavalta Oy
Norilsk Nickel Harjavallalla menee hyvin.Tapio Termonen / Yle

Nikkelinvalmistaja Norilsk Nickel keskittää tuotantoa Satakuntaan Harjavaltaan. Yhtiö pitää Harjavaltaa strategiassaan tärkeänä tuotantolaitoksena, ja tämä vahvistaa Harjavallan yksikön asemaa.

Nikkeliyhtiö lopettaa tuotantolaitoksen Venäjällä ja kuljettaa jatkossa raaka-aineen jalostettavaksi Kuolan niemimaalle Motsegorsk ja Harjavallan tuotantolaitokseen.

Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi sanoo, että Harjavallassa pystytään jatkossa toimimaan täydellä kapasiteetilla.

– Jatkossa Harjavalta käsittelee venäläisiä nikkeliraaka-aineita, jotka tulevat Siperiasta. Tähän saakka olemme jalostaneet suomalaista, brasilialaista ja eteläafrikkalaista raaka-ainetta. Talvivaaran vaikeudet ovat heijastuneet tuotantotasoomme, emmekä ole pystyneet toimimaan täysillä, Hautojärvi sanoo.

Kapasiteetti täyteen käyttöön

Nikkelintuotantolinjoja ei ainakaan alkuvaiheessa tarvitse rakentaa lisää, vaikka laajennustakin on alustavia suunnitelmia.

Nyt Norilsk Nickel Harjavalta tuottaa noin 45 000 tonnia nikkeliä vuodessa, mutta parin vuoden päästä määrä on 65 000 tonnia.

Jatkossa Harjavalta käsittelee venäläisiä nikkeliraaka-aineita, jotka tulevat Siperiasta.

Toimitusjohtaja Joni Hautojärvi

Norilsk Nickelin uudistus ei lisää Harjavallassa työpaikkoja suoraan, mutta välillisesti erilaisia palveluja kuten logistiikkaa ja kunnossapitoa tarvitaan lisää.

Talvivaara parantanut juoksuaan

Vaikka raaka-ainetta aletaan tuoda Harjavaltaan Venäjältä, Norilsk Nickel ostaa edelleen myös Talvivaaran kaivoksen koko tuotannon. Tähän ei ole tiedossa muutoksia.

– Olemme olleet tyytyväisiä Talvivaaran kaivoksen toimintaan tänä vuonna. Nikkelitoimitukset ovat toimineet keskeytyksettä, toimitusjohtaja Hautojärvi sanoo.

Olemme olleet tyytyväisiä Talvivaaran kaivoksen toimintaan tänä vuonna.

Toimitusjohtaja Joni Hautojärvi

Hautojärvi toteaa, että Harjavallan tuotantolaitoksen asemaa on parantanut jatkuva kehitystyö. Tuottavuutta ja energiatehokkuutta on parannettu ja yksikkökustannuksia on saatu painettua alas.

Halpa energia tärkeää

Jatkossa Norilsk Nickel toivoo erityisesti sitä, että edullista energiaa on edelleen saatavilla. Esimerkiksi Poriin rakenteilla oleva nesteytetyn maakaasun terminaali on Harjavallan yksikölle tärkeä.

Vaikka yhtiö ei omista ydinvoimaa, toimitusjohtaja Hautojärvi toivoo eduskunnan olevan myötämielinen myös ydinvoiman lisärakentamiselle ja suunnitteilla olevien investointien etenemiselle.