Kaupunki hankki mehiläispesän kaupungintalon parvekkeelle – 43 000 kesätyöntekijää tuottaa edullisia liikelahjoja

Kaupungintalon parvekkeella on noin 43 000 kesäasukasta. Mehiläiset eivät ole eksyneet kaupungintalon käytäville, mutta ovat yleinen puheenaihe työntekijöiden kahvihuoneessa.

luonto
Lappeenrannan kaupungintalon parvekkeella oleva mehiläispesä
Yle/Kare Lehtonen

Lappeenrannan kaupungintalon parvekkeella on mehiläispesä. Kaupunki hankki viime kesänä kaupungintalolle mehiläisiä, jotka tuottavat hunajaa kaupungin liikelahjoiksi. Viime vuoden kokeilu oli onnistunut ja hunajaa saatiin jopa 40 kiloa. Kaupunki oli tulokseen niin tyytyväinen, että mehiläispesä päätettiin tuoda kaupungintalon parvekkeelle tänä kesänä uudelleen. Mehiläiset voitiin tuoda parvekkeelle ilmojen lämmettyä tarpeeksi.

Tällä summalla on vaikea löytää yhtä laadukasta, paikallista tuotetta ja tämä on aito luonnontuote.

Mirka Rahman

Kaupungin markkinointiviestintäpäällikkö Mirka Rahman kertoo, että tänä vuonna pesä tuotiin parvekkeelle jo kesäkuun alussa, joten pidemmän satokauden vuoksi hunajatuoton odotetaan kaksinkertaistuvan. Odotetut 80 kiloa hunajaa on tarkoitus pakata liikelahjoiksi, joita annetaan esimerkiksi toisista kaupungeista tai ulkomailta tuleville vieraille. Ylijäävä osa hunajasta myydään kaupungin työntekijöille.

Rahmanin mukaan hunaja on myös säästänyt kaupungin liikelahjoihin käyttämiä varoja. Kaupunki on antanut liikelahjoina paikallisesti tuotettuja tuotteita. Yksi valmiiksi pakattu hunajapurkki maksaa kymmenen euroa.

– Tällä summalla on vaikea löytää yhtä laadukasta, paikallista tuotetta ja tämä on aito luonnontuote, Rahman sanoo.

Luonnonhunajan tuottamisella liikelahjaksi on myös imagollinen merkitys.

– Paikallinen sataprosenttinen luonnontuote vahvistaa kaupungin vihreitä arvoja.

Toffeelta maistuvaa hunajaa

Paikalliset hunajatuottajat hoitavat hunajan keräämisen. Lappeenrannassa hunajaa tuotetaan myös Linnoituksessa sekä yliopistolla.

Paikallinen sataprosenttinen luonnontuote vahvistaa kaupungin vihreitä arvoja.

Mirka Rahman

Rahmanin mukaan kaupungintalolla tuotettu hunaja oli makutestissä voimakkainta ja maistui eniten toffeelta. Keskikaupungilla tuotetun hunajan makua selittävät viereisellä sankarihautausmaalla olevat palsamikukat, joiden luo mehiläiset lentävät.

Kaupunki ei ole kuitenkaan lisännyt hankittavien kukkien määrää hunajatuotannon vuoksi, vaan hyöty on saatu jo olemassa olevista kukista.

Lappeenrannan kaupungintalon parvekkeella oleva mehiläispesä
Yle/Kare Lehtonen

Hunajan koostumusta on analysoitu laboratoriokokein ja sen ravinnepitoisuudet olivat monikymmenkertaisesti paremmat viitearvoihin verrattuina.

Ahkerat kesätyöläiset viedään talvehtimaan syksyllä, kun ilmat viilenevät. Mehiläispesä on tarkoitus tuoda kaupungintalon neljännen kerroksen parvekkeelle myös ensi kesänä.