1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. remontti

Wetterhoffin talossa luovuus kukoistaa – remontoidut tilat liki täynnä yrittäjiä

Perinteikäs Wetterhoffin talo Hämeenlinnan kantakaupungissa on kokenut mittavan remontin, joka on nyt viittä vaille valmis. Talosta on sukeutunut luovien alojen yrittäjien tyyssija, talon Fredrikan ajan henkeä ja perinteitä kunnioittaen.

Kuva: Anne Niskanen / Yle

Hämeenlinnassa linja-autoaseman kupeessa sijaitseva Wetterhoffin talo (siirryt toiseen palveluun) kiinnostaa yrittäjiä. Kolmikerroksisen talon mittava remontti on nyt vihdoin loppusuoralla. Remonttia on tehty kahdessa osassa, joista ensimmäinen valmistui jo kolme vuotta sitten. Pian päättyvä remontti lisää talon toimisto- ja työtilojen määrää, Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen kertoo.

– Kun remontti on valmis ja kaikki tilat täynnä, meitä on noin kolmekymmentä toimijaa, mutta yhdessä tilassa saattaa olla kaksi eri yritystä. Ihan mukava määrä tämän kokoiseen taloon. Kyseessä ei ole kumminkaan kovin suuri talo.

Luovien alojen yrittäjille tarkoitetussa talossa on tällä hetkellä vapaana enää yksi toimisto- ja yksi verstastila.

Uusia tiloja vanhaa säästäen

Hannele Yrjö-Koskinen kertoo, että remonttirumbassa on haluttu säästää vanhan talon ja Fredrikan ajan henki. Esimerkiksi kolmannen kerroksen salissa on puulattia, jossa voi nähdä ajan patinaa. Sali oli joskus tupaten täynnä kangaspuita, joilla naiset kutoa paukuttivat kangasta ja näiden kangaspuiden alle jäänyt puulattia on kaunis ja lähes koskematon. Sen sijaan kangaspuiden väliset käytävät ovat askelten kuluttamia.

Remontissa Wetterhoffin taloon saatiin uusi hissi ja muun muassa lisää sosiaalitiloja. Varsinaisten työtilojen lisäksi taloon jää myös useita yhteisiä tiloja.

– Sekä kakkos- että kolmoskerroksessa on verstas- ja toimistotilojen lisäksi tiloja, missä voi järjestää edelleenkin näyttelyitä, kokouksia, seminaareja ja erilaisia tapahtumia.

Remontti ei ajanut yrittäjiä pois

Vuokralaiset osoittivat remontin aikana suurta urheiluhenkeä. Pölystä ja melusta huolimatta Wetterhoffin talon vuokralaiset yhtä lukuunottamatta jatkoivat työskentelyä ja jatkavat sitä edelleenkin Wetterhoffin talossa. Esimerkiksi Pikkusitomo Kirjanen muutti taloon jo kolme vuotta sitten.

– Olen tyytyväinen taloon, ja varsinkin, kun pääsin muuttamaan pikkukopista tähän vähän isompaan tilaan, kertoo kirjansitoja-kalligrafi Päivi Pärssinen.

Myös Kide Kulttuuriosuuskuntaan kuuluva Mante Anttonen sanoo, että osuuskunta on tyytyväinen myymälätiloihinsa, jotka ovat yhteiset Niittyvillan perinnetekstiilien kanssa.

Wetterhoffin talo on hyvällä paikalla ja sen löytävät helposti myös turistit. Sen todisti myös perjantainen Wiittä Waille Walmis -tapahtuma, jonka avoimet ovet aukesivat myös monelle japanilaisturistille.