Hyppää sisältöön

Luonnon puolestapuhuja jaksaa olla optimisti

Palkittu lapualainen luontokuvaaja Benjam Pöntinen on puhunut kuvillaan luonnon puolesta jo 25 vuotta. Tänä vuonna on siis varsinainen juhlavuosi. Ei ole aina helppoa olla luonnon puolella, mutta Pöntinen on säilyttänyt myönteisen asenteensa.

Benjam Pöntisen kuvaama lehtimäkeläinen Iltametsä on leikittelyä kameran liikkeen ja valotuksen kanssa. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Benjam Pöntinen on nyt virallisesti ollut luonnon ja monen lajin puolestapuhuja valokuviensa kautta 25 vuotta. Lapuan taidemuseo on koonnut kesän ajaksi juhlanäyttelyn, josta löytyvät Pöntisen tutut liito-oravat ja peltomaisemat, mutta myös kantaaottavat luontokuvat ja leikittelevääkin valokuvataidetta.

Pöntinen yleensä kuvaa luontoa sellaisena kuin se on. Nyt hän kertoo tehneensä erilaisia kokeiluja kameralla viimeisen parin vuoden aikana.

– Esimerkiksi teoksessa Iltametsä kameraa on liikutettu ylhäältä alas ja samalla on kuvattu pitkällä valotusajalla, kertoo Pöntinen.

Uutta on myös vedenalaiskuvaaminen. Vedenalaista maailmaa hän on käynyt kuvaamassa muun muassa Lappajärvellä sijaitsevassa Valkeisjärvessä, jossa on kuvaamiselle riittävän kirkas vesi.

Liito-oravan kanssa voi elää

Pöntinen tunnetaan ehkä kaikkein parhaiten liito-oravakuvistaan. Liito-orava tuli tutuksi ja läheiseksi, kun hän edellisessä asuinpaikassaan sai jakaa pihapiirin suojellun lajin kanssa. Lajia löytyy myös hänen nykyisen asuinpaikkansa läheltä Lapuan Ala-Hellasta. Liito-oravia hän kuvasi aktiivisesti kymmenen vuotta, eikä hän edelleenkään ole lajia hylännyt.

"Kaikissa meissä on pieni luonnonsuojelija"

Benjam Pöntinen

– Valitettavasti kanta on menossa alaspäin. Se on tutkijoiden yhteinen käsitys ja sidoksissa suoraan metsien käsittelyyn ja avohakkuisiin. Onneksi nyt ollaan vähän ajattelemassa hakkuista uudella tavalla.

Benjam Pöntinen on väsymätön luonnon puolestapuhuja, mutta yllättävän optimistinen.

– Joillekin liito-orava on kirosana ja toisaalta se on joskus ymmärrettävääkin, jos joku iso hanke kaatuu. Mutta kyllä liito-oravan kanssa voi elääkin. Pieniä myönnytyksiä puoleen ja toiseen voi tehdä.

Nurmon Onnelantien liito-oravien tulevaisuudelle hän ei ennusta hyvää. Jo muutenkin pieni metsä kaatuu pian Seinäjoen ohitustien tieliittymien alle.

Suomalaiset erkaantuvat luonnosta

Luonnon puolesta kantaaottaminen ei ole aina helppoa. Pöntinen arvioi, että silloin joutuu puhumaan ihmistä vastaan. Ei hän silti ole saanut ihmisten vihoja niskoilleen. Ehkä se johtuu hänenmuuten myönteisestä olemuksestaan ja asennoitumisestaan. Ja hän uskoo myös ihmiseen.

Benjam Pöntisen Lepopaikka (2014, Lapua) on yksi hänen kantaaottavista kuvistaan. Kuva: Elina Niemistö / Yle

– Kyllä meissä kaikissa on pieni luonnonsuojelija. Jos asia tulee omalle pihalle, silloin siitä kannetaan kyllä huolta. Kun se tulee henkilökohtaisesti lähelle, uskoo Pöntinen.

Optimismista huolimatta Pöntinen on sitä mieltä, että suomalaiset erkaantuvat luonnosta yhä enemmän.

– Toisaalta jos meitä verrataan vaikka keskieurooppalaisiin, niin mehän olemme vasta puusta pudonneita. Eli yhteys luontoon on vielä jonkinlainen esimerkiksi mökkeilyn kautta. Se on pohjoismainen ilmiö.

Pöntinen kantaa kuitenkin huolta suomalaisten luontosuhteesta sen verran, että tekee luontokirjoja myös tuleville polville. Uusin on ötökkäloruja sisältävä lasten kuvakirja. Lorut on kirjaan kirjoittanut Elina Kynsijärvi, kuvat ovat Benjam Pöntisen.

.
.