Paimion Rastin venäläisvahvistus: "Suunnistus on Suomessa korkealla tasolla"

Venäläinen Nina Temyakova osallistuu huomenna Kuopio-Jukolan Venlojen viestiin Paimion Rastin joukkueessa. Kolmen viikon päästä hän on maailmanmestaruuskilpailuissa Italiassa.

urheilu
Suunnistaja osallistuu Venlojen viestiin Kuopio-Jukolassa 2014
Helmi Nykänen / Yle Savo

Venäläinen Nina Temyakova on tullut Kuopion Vehmersalmelle kaukaa. Hän asuu Rostov-on-Donissa, josta Suomeen tuhansien kilometrien matka.

Hän osallistuu lauantain Venlojen viestiin Paimion Rastin joukkueessa.

- Käyn Suomessa, Paimiossa 4 - 5 kertaa vuodessa. Matka on pitkä ja haluaisin asua Suomessa, mutta se ei ole vielä onnistunut, Temyakova kertoo.

Jos Venäjällä kertoo, että oma urheilulaji on suunnistus, he kysyvät, mitä se sellainen on.

Nina Temyakova

Venäjällä ei ole Temyakovalle tarpeeksi kovatasoisia urheiluseuroja, joten hänen piti etsiä seura Suomesta. Ystävänsä kautta hän löysi kovatasoisen Paimion Rastin.

- Suomessa suunnistus on korkealla tasolla. Te harjoittelette suunnistusta täällä jo koulussa. Venäjällä ei ole mitään sellaista. Jos Venäjällä kertoo, että oma urheilulaji on suunnistus, he kysyvät, mitä se sellainen on, Temyakova kertoo.

Seuraavana MM-kisoihin

Temyakova ei ole keltanokka suunnistuksessa. Hän aloitti suunnistuksen 11-vuotiaana, on osallistunut Jukolan viestiin jo kuusi kertaa ja kuuluu Venäjän kansalliseen joukkueeseen.

Kolmen viikon päästä on edessä todellinen koitos, kun hän kisaa suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuissa Italiassa.

- Se on tietysti eri asia. Siellä kisaavat vain ammattilaiset. Mutta on mukava kisata yhdessä amatöörien kanssa, Temyakova sanoo.

"Haastava maasto"

Paimion Rastilla on kaksi joukkuetta Venlan viestissä. Temyakova on kakkosjoukkueessa. Hän kertoo, että ykköstiimin tavoitteena on olla kymmenen parhaan joukossa ja kakkosjoukkueenkin top 20:ssa.

- Tämä on haastava maasto, on mäkiä ja maaperä on pehmeä. Pitää olla nopeampi ja fiksumpi kuin kilpailijat, Temyakova painottaa.

Naisen joukkuetoverit eivät vielä perjantaina iltapäivästä olleet saapuneet paikalle. Perjantai-iltana joukkueella on viime hetken kokous.

- Valmentaja antaa tietoja ja nostatetaan ryhmähenkeä. Ryhmähenki on oleellinen asia, Temyakova sanoo.

Ensi vuonna Jukolan viesti järjestetään Turun kupeessa Paimiossa. Siihen viestiin Temyakova voi osallistua vain toimitsijana.