1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyönteistutkija tyrmää hyttysennusteet "Huuhaata"

Kesän kaunein juhla lähestyy, ja ihmiset suuntaavat mökeilleen suven viettoon. Juhannuksen aikaan ajoittuu valitettavasti myös kesähyttysten huippusesonki. Nyt pitäisi enää tietää onko verenimijöitä sankoin joukoin vai vain runsaasti.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hyönteistutkija Lena Huldén kieltäytyy antamasta ennustetta hyttysten määrästä tänä kesänä.

Huldén pitää hyttyskesäennusteita täysin tuulesta temmattuina. Hyttysten määrään vaikuttavat niin monet tekijät, että arviot niiden runsaudesta tai vähyydestä menevät varmasti pieleen. Tutkija sanoo hyttysten määrän vaihtelevan merkittävästi aivan muutamankin metrin säteellä.

– Se on kyllä ihan huuhaata. Periaatteessa voisin sanoa melkein mitä tahansa, koska jossain päin Suomea se aina pitää paikkansa.

Jos viime vuonna oli mielettömästi hyttysiä jossain paikassa, niin sellaista tilannetta ei voi periaatteessa olla kahta vuotta peräkkäin. Riippumatta säästä.

Lena Huldén

Kevään ja alkukesän säästä ei voi päätellä, onko verenimijöitä paljon. Huldén mukaan hyttysten määrään vaikuttavat ensisijaisesti edellisvuoden sää sekä miten hyvin munivat naaraat ovat onnistuneet imemään tuolloin verta. Itikkanaaraat munivat munansa seisoviin vesiin, kuten lätäköihin loppukesällä.

Hyttysten munat voivat elää luonnossa useita vuosia, ja kuoriutua vasta, kun paikalliset olosuhteet ovat oikeat.

Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen dosentti Lena Huldén kertoo hyttysiä olevan runsaasti erityisesti silloin, kun edellisvuosien munat kuoriutuvat samaan aikaan uuden kannan kanssa.

Tutkija kuitenkin lupaa hieman helpotusta niille mökeille, joissa oli viime vuonna itikkasuma.

– Jos oli mielettömästi hyttysiä jossain paikassa, niin sellaista tilannetta ei voi periaatteessa olla kahta vuotta peräkkäin. Riippumatta säästä. Ihan siitä syystä, että hyvä hyttyskesä edellyttää sen, että myös edellisvuosien munat ovat kehittyneet.

Tutkija: Hyttysansat hyödyttömiä

Monet ovat ostaneet hintavia ansoja päästäkseen imijöistä eroon. Huldén epäilee hyttysrysien myyjien lupauksia.

– Ei ne kyllä valitettavasti poista hyttysiä. Ongelma on se, että nehän lupaa, että neljässä viikossa tapahtuu jotain. Neljässä viikossa aina tapahtuu jotain, koska aikuinen kesähyttynen elää vain neljä viikkoa. Vaikka poistaisit pieneltä alueelta hyttysiä, niin niitä on niin paljon Suomen luonnossa, että naapurista tulee kuitenkin.

Periaatteessa voisin sanoa melkein mitä tahansa, koska jossain päin Suomea se aina pitää paikkansa.

Lena Huldén

Tutkimusten mukaan toiset ihmiset houkuttelevat enemmän puoleensa hyttysiä kuin toiset.

Huldén kertoo itikan etsivän uhrinsa hiilidioksidijäljen eli uloshengityksen ja lämmön perusteella. Hyönteistä houkuttavat tutkijan mukaan tietyt aineet, joita löytyy virtsasta ja hiestä. Hyttysansoissa käytetään samoja aineita, esimerkiksi oktenolia.

– Se voi johtua siitä, että toisella on esimerkiksi vähän erilainen hienhaju tai korkeampi lämpötila. Toisaalta sellaiset ihmiset, jotka eivät saa oireita hyttysen puremista, eivät välttämättä edes huomaa, että heitä on purtu. Silloin on hirveän helppo ajatella, että hyttyset ei pure minua.

Hyttynen levittää jänisruttoa ja Pogostantautia

Hyttysen levittämä malaria on tuttu lämpimistä maista. Itikat levittävät kuitenkin myös Suomessa tauteja, muistuttaa Lena Huldén.

– Jänisrutto on joka vuosinen riesa. Välillä meillä on ihan jänisruttoepidemioita. Se on Keski-Suomessa hirveän yleinen tauti. Pogostantautia on sitten enemmän Itä-Suomessa. Periaatteessa ne eivät ole vaarallisia tauteja ihmiselle. Jos sattuu olemaan hyvin huono vastustuskyky, niin silloin ne voi olla vaarallisia.

Molemmissa taudeissa oireina ovat korkea kuume, iholle nouseva rokko tai paiseet sekä niveloireet.

Huldén painottaa, että on olemassa kaksi jänisrutto-kantaa, eurooppalainen ja amerikkalainen, joista jälkimmäinen on se hengelle vaarallisempi.

Huldén kertoo monien jänisruton saaneiden etsineen tietoa taudista netistä, ja löytäneen kauhistuttavia kuvia ja tarinoita nimenomaan amerikkalaisista jänisruttotapauksista.